05-10-2020

En anderledes, men smuk lyserød festdag for brystkræftsagen

Gågader, torve og butikker. Endnu engang var mange byer landet over svøbt i lyserødt. Selvom det var en anderledes dag grundet corona, havde de frivillige gjort sig ekstra umage, så alle der deltog følte sig trygge. Og det kunne mærkes. For igen var opbakningen til brystkræftsagen stor.
Frivillige til Lyserød Lørdag. Foto: Sanne Lykke Lindehøj

Lyserøde paraplyer svæver i luften. Træer og lygtepæle er svøbt festligt ind i sløjfer af pink tyl og balloner. Og på tørresnore gynger BH’er i mange forskellige lyserøde nuancer. Lige så langt øjet rækker er der lyserødt i mange byer landet over denne klare efterårsmorgen i oktober.

For igen i dag er frivillige fra Kræftens Bekæmpelse, sammen med det lokale erhvervs- og foreningsliv, klar til at sætte fokus på og samle penge ind til brystkræftsagen. Også selvom det er et lidt anderledes år, som har krævet ekstra planlægning og kreative nødløsninger.

Stor opbakning til de lyserøde aktiviteter
Klokken har endnu ikke passeret 9. I døren ind til den gamle gymnastiksal på Trællerupskole står Lotte Mikkelsen, som er formand i Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Lejre. Her byder hun gæsterne velkommen til morgenens tidlige lyserøde yogatime til fordel for brystkræftsagen.

- Velkommen, smiler hun og giver dem et skud sprit i hænderne. Undervejs kaster hun et blik ud over salen for at vurdere fremmødet, men også for at sikre sig, at alle husker afstanden.

Det gør de. Ikke kun her til yogatimen, men også i resten af Lejre, hvor de lyserøde aktiviteter er spredt rundt omkring i de små landsbyer. Dels for at skabe flere arrangementer, så flere kan være med. Men også for at undgå, at for mange samler sig ét sted. For der er gjort grundige overvejelser for de lyserøde dage i Lejre. Og det glæder derfor Lotte Mikkelsen at se, at opbakningen trods corona er stor.

- Vi har været nødt til at aflyse nogle arrangementer og finde på nye. Men opbakningen har bare været der. Både fra de lokale beboere, fra foreningslivet og fra erhvervslivet, som vi har fået med ombord for første gang i år. De nye arrangementer er blevet taget godt i mod og har endnu engang samlet de mange byer i kommunen – dog hver for sig. Jeg er meget tilfreds og glad for, at vi sammen gjorde det muligt:

- For det betyder noget for folk at være med til at støtte en vigtig sag, fortæller Lotte. 

Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen køber lodder i Lyngby.

Lyserød Lørdag er ekstra vigtig i år
Brystkræft rammer én ud af ni danske kvinder i løbet af deres liv og er dermed den kræftform, som flest kvinder får. Hvert år er der næsten 5000 nye brystkræfttilfælde, mens over 60.000 i dag lever med diagnosen. Det gør rigtig mange mennesker til patienter og pårørende.

- Vi er nået langt i behandlingen af brystkræft. Sygdommen opdages tidligere, og flere overlever. Men der er stadig et stykke vej endnu. For så længe, der stadig er kvinder, som dør af sygdommen, skal vi fortsat arbejde på en fremtid, hvor færre bliver ramt, flere overlever, og flere lever et bedre liv på den anden side af deres diagnose. Lyserød Lørdag er netop et vigtigt skridt på vejen derhen. Særligt i år, hvor kræftpatienter og pårørende har haft brug for ekstra støtte, siger Kræftens Bekæmpelses formand Helen Berendt Andersen og fortsætter:

- Mange har været bekymrede for at blive smittet. Andre har oplevet ensomhed på hospitaler, hvor de kun har fået begrænset besøg. Og nogle har måske undgået vigtige lægebesøg med symptomer på brystkræft. Kræft holder ikke pause, selvom coronaen stadig er iblandt os.

Hun er på besøg i Lyngby denne lørdag, hvor hele byen i dagens anledning er pakket ind i lyserødt. Her finder man både frivillige, der ror kajak og glade vindere af den populære tombola, som borgmester, Sofia Osmani (K), traditionen tro passer.

Borgmester Marie Stærke (A) besøger Lyserød Lørdag i Køge.

Over 300 lyserøde arrangementer
Ligesom det lokale erhvervs- og foreningsliv bakker op om dagen ved at sælge ting til fordel for brystkræftsagen eller donere gaver til lodtrækninger, viser flere lokalpolitikere også deres opbakning. I Køge er borgmester, Marie Stærke (A), eksempelvis også på besøg. Sammen med sin mor, svigermor og en veninde skulle hun deltage i den årlige damefrokost, som desværre er aflyst:

- Det er møgærgerligt på rigtig mange måder. Både fordi det er et arrangement, hvor vi rejser mange penge til sagen, men også fordi, det er hamrende hyggeligt. Samtidig med, at det er et godt formål, man støtter, så er det virkelig en rar eftermiddag, vi har sammen. Og det er jeg bare så ærgerlig over. Men til gengæld desto mere imponeret af, at Kræftens Bekæmpelse i Køge har fået alt det her op at stå, som de har på torvet i dag, fortæller Marie Stærke.  

Køge er langt fra den eneste by, som har meldt sig under de lyserøde faner. Over hele landet er der 300 arrangementer. I Tarup Centret i Odense deltager lokale i lykkehjulet, i Rudkøbing på Langeland er der Tombola, og i Svendborg kan man, som erstatning for et rigtigt kram, købe hjemmestrikkede krammehjerter.

Henriette Løve og hendes mor Marianne Løve.

’Jeg har mærket på egen krop, hvad pengene går til’
Blandt de mange frivillige, der har knoklet for at sørge for afstandsmærkninger, sprit og en masse lyserøde gaver, er også 45-årige Henriette Løve. På et torv i den lille by Bjæverskov står hun sammen med venner og familie og sælger lodder til alle de lokale, der har lyst til at støtte hendes indsamling.

Henriette har været engageret som frivillig i brystkræftsagen i mange år. I 2015 blev hun selv ramt af sygdommen første gang og har siden fået tre tilbagefald. Lyserød lørdag betyder derfor noget helt særligt for hende.

- Hvis der ikke blev forsket så meget, som der er blevet gjort, havde jeg måske ikke stået her i dag. Jeg har virkelig mærket på egen krop, hvad pengene går til. Jeg har fået stor hjælp fra Kræftens Bekæmpelses rådgivning, hvor både jeg og min mand har vendt de svære snakke med en psykolog:

- Det gjorde en stor forskel for os. Jeg er så taknemmelig og har derfor et stort behov for at give noget tilbage. Jeg kender desværre også mange andre, der har brystkræft. At være med til at rejse penge til blandt andet forskning hjælper mig og giver håb for fremtiden, fortæller Henriette.  

Og det er netop det, Lyserød Lørdag også handler om: Håbet, understreger Helen Bernt Andersen. Hun er dybt imponeret over de mange lyserøde arrangementer i landet.

- Man kan ikke være andet end stolt, når man deltager i sådan en festdag. Der ligger jo mange måneders planlægning forud for sådan en dag som i dag. Frivillige er hjertet af Kræftens Bekæmpelse, og det mærker man virkelig. For de brænder for sagen, og deres indsats er ganske særlig, siger Helen Bernt Andersen.

Om Lyserød Lørdag

Lyserød Lørdag er en del af kampagnen 'Støt Brysterne'. Kampagnen har fokus på brystkræft, som er den form for kræft, flest kvinder rammes af.

Sidste år satte Lyserød Lørdag indsamlingsrekord med 5,22 mio. kr. 

Frivillige og erhvervslivet markerer dagen ved at sætte fokus på brystkræft og indsamle midler til forskning, forebyggelse og patientstøtte. De midler, som indsamles til brystkræftsagen i år, bliver uddelt næste år. 

Læs mere om kampagnen:

Støt Brysterne 

Af Senem Aydinoglu Sidst ændret 05.10.2020