20-09-2020

Kira blev gravid og fik brystkræft samtidig: ’Sally er vores lille mirakelbaby’

For Kira Li Bjerg Chirholm har det seneste år været usædvanlig turbulent. Hun har fejret sin 40-års fødselsdag, sit bryllup og er blevet gravid. Men oven i det kom også en brystkræftdiagnose og coronakrisen. Begivenheder, der i den grad har sat den nye familie på prøve.
Kira gravid på hospitalet
Da Kira fik konstateret brystkræft, opdagede hun samtidig, at hun var gravid. Så samtidig med at maven voksede, gennemgik hun et hårdt kemoforløb. Foto: privat

Som hun ligger der i sin babyseng, ligner hun enhver anden lille nyfødt. Hun er måske en smule mindre end andre på hendes alder, da hun er født otte uger for tidligt, men hun er en robust, rask og glad lille pige: 

- Hun er helt fantastisk, og vi er meget lykkelige. Men hun er formodentlig også det eneste barn, vi får, og derfor er vi måske lidt mere pylrede end andre. Vi har nætter, hvor vi er oppe flere gange for at tjekke, om hun stadig trækker vejret. Det har været en mærkelig og voldsom tid – og jeg kan godt have dårlig samvittighed og en lyst til at sige undskyld til hende for alt det, hun allerede nu har gået igennem. 

Sådan siger 40-årige Kira Li Bjerg Chirholm, mens hun sidder med sin nyfødte datter i armene. De er netop kommet hjem til deres lejlighed på Amager fra hospitalet, hvor de har været indlagt på neonatalafdelingen i fire uger. Alle har det godt – trods omstændighederne – men det seneste år har været usædvanlig hårdt.

Kira og Sune blev gift 1. juni sidste år, hurtigt herefter besluttede de at forsøge at få et barn. Foto: Morten Lunau

Bryllup, fødselsdag, graviditet – og kræft

Det startede ellers lykkeligt den 1. juni sidste år, hvor Kira og Sune Chirholm Bjerg gav hinanden deres ja. Hurtigt derefter besluttede de at forsøge at få et barn.  I oktober fyldte Kira 40. En uge efter sin fødselsdag opdagede hun pludselig en knude i sit ene bryst. Hun gik til læge, der med det samme sendte hende videre til mammografi og ultralyd på hospitalet. 

Umiddelbart var de ikke bekymrede, da der ikke var noget at se på scanning og ultralyd, men hun fik for en sikkerhedsskyld taget en biopsi. Men da Kira kom ind på hospitalet for at få svar, kiggede lægen på hende og sagde: ’Du havde nok ikke forventet det, men du har altså brystkræft…’ 

-  Det var et kæmpe chok, fortæller Kira. 

Samtidig bemærkede hun, at hendes menstruation var udeblevet. Hun lagde dog ikke det store i det. Tværtimod jokede hun med, ’at det lige kunne passe, at hun fik brystkræft og en positiv graviditetstest oveni hinanden.’ 

- Selvom jeg jokede med det, så var jeg nødt til at forberede Sune på, at jeg muligvis var gravid, og hvis det var tilfældet, skulle jeg jo nok have en abort. Jeg var nemlig helt sikker på, at man ikke kunne være gravid og få kræftbehandling samtidig. Og det gjorde ham bare endnu mere ked af det, husker Kira.

Det var to meget voldsomme beskeder, jeg skulle fordøje: Jeg havde brystkræft – og jeg var gravid. Jeg vidste simpelthen ikke, hvilket ben jeg skulle stå på.

Kira Li Bjerg Chirholm, kræftpatient

Dagen efter skulle Kira til samtale på hospitalet for at tale om sin operation, og der bad hun om at blive undersøgt. Og ganske rigtigt. Hun var gravid - fem uger henne. 

- Dagen efter operationen blev jeg scannet, og man kunne allerede se et lille bankende hjerte. Det var helt vildt, men det åbnede også for en masse spørgsmål. Sygeplejersken sagde: ’du er gravid, men jeg ved ikke, om jeg skal sige tillykke.’ Hun mente dog godt, at man kunne få kemobehandling, mens man var gravid, men gav ikke et entydigt svar. Jeg havde brug for, at nogen satte sig ned og talte det hele grundigt igennem med mig – men det oplevede jeg ikke. Det var to meget voldsomme beskeder, jeg skulle fordøje: Jeg havde brystkræft – og jeg var gravid. Jeg vidste simpelthen ikke, hvilket ben jeg skulle stå på.

Kira med baby på armen
Kira startede kemoterapi, da hun var tre måneder henne. Så kemokvalmen overtog graviditetskvalmen. Det var en hård tid. Foto: privat

Kræft under graviditet er sjælden

Brystkræft under graviditet er heldigvis sjældent. Men det sker. Det opstår hos knap 1 ud af 5.000 gravide kvinder i Danmark, hvilket svarer til ca. 10 graviditeter om året. Hvilken behandling man kan få afhænger af, hvor langt man er henne i graviditeten, når sygdommen opdages. Det anbefales, at man ikke får kemobehandling i de første tre måneder af graviditeten, men derefter beskytter moderkagen barnet mod kemostofferne. Stråler kan man først få efter fødslen. 

Kira blev opereret, og derefter ville lægerne tage stilling til, hvad der så skulle ske. Normalt kan man få frosset æg ned, inden man får kemoterapi, så man kan få børn på et senere tidspunkt. Men eftersom Kira jo allerede var gravid, kunne det ikke lade sig gøre. 

- Det satte os i et dilemma. For hvad nu hvis noget gik galt i graviditeten, så havde vi måske mistet muligheden for at få børn for altid, fortæller Kira. 

Kræft under graviditet

’Jeg var skaldet og tyk’

Lægerne var nu klar med en behandlingsplan. Efter den brystbevarende operation skulle Kira have kemoterapi, strålebehandling og efterfølgende 10 år med antihormoner. 

- Jeg var relativt rystet og bange, men der var jo ikke rigtig noget valg. Lægerne sagde, at det var deres erfaring, at man godt kunne klare det samtidig med en graviditet. Men jeg følte mig usikker, og savnede at tale med andre, der havde gået igennem det samme og født et sundt og raskt barn efterfølgende, men dem mødte jeg aldrig, fortæller Kira. 

Hun startede i kemobehandling tre dage efter nakkefoldsscanningen. Og i takt med at hun fik det stadig dårligere af behandlingen, og håret faldt af, voksede maven. 

- Det var ikke nogen lyserød tid. Jeg havde det super dårligt, og jeg var skaldet og tyk – men jeg huskede hele tiden mig selv på, at jeg gik igennem det her for et højere formål. Jeg skulle være mor, og jeg skulle være rask. Men jeg har ligget på sofaen stort set hele min graviditet. Først på grund af graviditetskvalme, så på grund af kemokvalme, og da det begyndte at aftage – så kom coronaen – og så isolerede vi os fuldstændig, fortæller Kira.

Kira med skaldet hoved og gravid mave
- Jeg følte mig skaldet og tyk, – men jeg huskede hele tiden mig selv på, at jeg gik igennem det her for et højere formål, siger Kira Li Bjerg Chirholm.

Som graviditeten skred frem, fik Kira konstateret forkortet livmoderhals og begyndte samtidig at få mere og mere ondt i sit bækken og i sin ryg. Hun blev tjekket, og alt så fint ud. Men pludselig en aften går vandet. Kira var kun 31 uger henne – der var altså stadig ni uger til termin. Kira blev hentet af en ambulance og kørt på hospitalet. Hun fik ikke veer, og det lykkedes at stabilisere hende, og først tre dage efter gik hun i fødsel af sig selv. 

- Fødslen gik rigtig fint. Men det var virkelig hårdt, at hun kom så meget for tidlig. Men på den anden side var det også en lettelse, at det hele nu var overstået, og vi kunne se, at hun havde det godt. 

Nybagt mor og kræftpatient

Familien er nu hjemme igen og skal have deres egen hverdag til at fungere. Da Kira gik i fødsel manglede hun en enkelt omgang kemo, men den har lægerne valgt at droppe. Fire uger efter fødslen startede Kira i strålebehandling. 

- Det er super svært at balancere mellem at være nybagt mor og patient. Det har været en meget anderledes og hård graviditet, og da jeg fødte for tidligt, kæmpede jeg med skyld og skam over ikke at kunne bære mit barn tiden ud. Det er meget normalt, har jeg efterfølgende fået at vide. 

- Jeg kan heller ikke amme Sally, og det gør mig også ked af det. Men det betyder til gengæld, at Sune meget lettere kan tage over – det nyder vi begge. Det giver mig mulighed for at hvile, for jeg er træt både af manglende søvn og kræftbehandlingen, forklarer Kira.

Jeg har lært, hvor stærk jeg er, og hvor meget jeg i virkeligheden er i stand til at klare. Og Sally – hun er vores lille mirakelbaby. Hun var hele kampen værd.

Kira Li Bjerg Chirholm, kræftpatient

Men igen vender hun tilbage til, at hun har savnet nogle at spejle sig i. Hvor end hun har henvendt sig, har hun ikke mødt andre i en lignende situation. Hun har derfor oprettet en Facebookgruppe for gravide med brystkræft. Indtil videre er der ikke nogen medlemmer, men hun håber, andre på et tidspunkt finder frem til gruppen. 

- Hvis jeg kan bruge mine erfaringer til at hjælpe andre, så vil jeg virkelig gerne det – men jeg har stadig også behov for at møde nogle, der er kommet længere i forløbet end mig, så vi kan dele erfaringer, siger Kira. 

- Jeg har mistet tilliden til min egen krop. Den udødelighed, som jeg tror, mange af os ubevidst føler, er forsvundet. Jeg er blevet rigtig bange for at dø, og for at folk omkring mig dør. Men jeg har også lært, hvor stærk jeg er, og hvor meget jeg i virkeligheden er i stand til at klare. Og Sally – hun er vores lille mirakelbaby. Hun var hele kampen værd, siger Kira med smil i stemmen. 

Selvom Kira savnede ligesindede at dele tanker og erfaringer med, så er de begge utroligt glade for og imponerede over den behandling, de har fået på Rigshospitalet. 

- Alle er super dygtige og søde - med tid og overskud til os både fagligt og menneskeligt. Det har været en uundværlig støtte igennem forløbet, siger Kira 

Facebookgruppen ’Gravid med cancer’ er åben for alle og kan findes her

Onlinegruppe for gravide med kræft på Cancerforum

På Kræftens Bekæmpelses onlineforum for kræftpatienter og pårørende findes der også en gruppe for kvinder, der har haft kræft under deres graviditet. Gruppen er også for partnerne

Se gruppe: Kræft under graviditet

På Cancerforum.dk er der mere end 60 forskellige grupper, hvor kræftpatienter, pårørende og efterladte kan udveksle erfaringer, tanker og følelser om at have kræft inde på livet.

Grupperne fokuserer på forskellige emner som for eksempel specifikke kræftsygdomme, behandlingsformer eller sociale forhold.

Cancerforum er et supplement til Kræftens Bekæmpelses øvrige rådgivningstilbud.

Køb Støt Brysterne smykker og støt kvinder som Kira. Fordi ingen bryster skal have kræft.
Køb Støt Brysterne smykker ved at klikke på billedet og støt kvinder som Kira. Fordi ingen bryster skal have kræft.
Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm Sidst ændret 20.09.2020