03-03-2021

Kræft er ikke det første en læge tænker på - men unge får faktisk også kræft

En del unge kræftpatienter oplever, at det tager lang tid og kræver flere lægebesøg, før de får deres kræftdiagnose. Nogle oplever ligefrem, at de ikke bliver taget alvorligt af deres læge, når de henvender sig. En af dem er tidligere brystkræftpatient Christina Frederiksen.
Kræft er ikke det første en læge tænker på - men unge får faktisk også kræft

- Din historie minder så meget om min.

Sådan indledte en snes unge deres fortællinger om et besværligt, langsommeligt og ofte smertefuldt forløb frem mod chokbeskeden: Du har kræft. 

De unge skrev deres fortællinger som reaktion på en efterlysning, som den unge brystkræftpatient Christina Frederiksen tog initiativ til efter hun havde oplevet, at hun ikke blev taget alvorligt, da hun henvendte sig til sin læge med en knude i brystet. 

- Min læge sagde, at det formentlig var noget hormonelt.  Jeg var for ung til at få kræft. Jeg kunne mærke, at han var irriteret over, at jeg ikke accepterede hans vurdering af, at det var noget ufarligt. Men jeg kender mine bryster, og det lykkedes mig at få ham overtalt til en henvisning til mammografi, fortæller Christina.

Og det var kræft, som Christina havde følt i sit bryst.

Læs hele Christinas beretning: 

Christina: 'Lægen sagde, jeg var for ung til kræft' 

Læs også om andre unge kræftpatienters lignende beretninger – og en række eksperters bud på, hvordan problematikken kan løses bedst mulig: 

Kræft er ikke det første en læge tænker på - men unge får faktisk også kræft

Af Iben Bøgh Nielsen og Arne Notkin Sidst ændret 03.03.2021
Når vi står sammen, kan det mærkes Støt nu