Gå til sygdomsliste

Gener efter operation af strubekræft

Operation for strubekræft kan give senfølger som følelsesløshed i halsen. Hvis man har fået lavet et stoma under operationen er en anden hyppig senfølge øget slimproduktion. Et stomafilter kan hjælpe på problemet med for meget slim.

Følelsesløshed i halsen og nedsat kraft i armen

Hvis der under operationen er blevet skåret nogle nerver over, kan dele af svælget og halsen bagefter være følelsesløse.

I nogle tilfælde kan skulderen og armen føles svag og stiv efter operationen. I så fald kan man blive henvist til en fysioterapeut, som kan hjælpe med genoptræning af skulderen og armen.

Stoma og kanyle

Hvis man har fået en åbning på halsen ind til luftrøret (stoma), vil man efter operationen få sat en kanyle ind i åbningen på halsen for at forhindre den i at lukke.

Kanylen skiftes som regel på en øre-næse-halsafdeling. Hvis man har fået fjernet struben, er stomaen permanent, og langt de fleste lærer at passe og pleje det selv.

Pasning og pleje af en trakeostomi

Hvis du får en trakeostomi, vil de på det hospital, hvor du er blevet opereret, give dig information om, hvordan du passer og plejer den.

Hvis du følger linket herunder, kan du se et eksempel på information om pasning af trakeostomi. Vær opmærksom på, at kontaktinformation gælder for Region Midtjylland.

Hvis du har behov for at kontakte hospitalet, skal du kontakte det sted, du er blevet opereret:

Patientvejledning om pasning og pleje af trakeostomi

Se video om pleje og skift af trakealkanyle

Indåndet luft varmes ikke længere op

Hvis man har fået fjernet hele eller dele af struben og i stedet fået et stoma (enten permanent eller midlertidigt), skal man trække vejret gennem åbningen på halsen.

Ved normal indånding varmes luften op til 37 grader, når den passerer gennem næsen og svælget ned til lungerne.

Det sker ikke, når man har fået fjernet struben, da luften ikke længere passerer næse og svælg. Den indåndede luft vil derfor være en smule koldere end før operationen.

Luften vil også være mere tør end normalt, da indåndingsluften heller ikke får tilført den fugtighed, som den gør, når den passerer næse og svælg. Derfor trives de fleste strubeopererede bedst i varme omgivelser med en høj luftfugtighed.

Kold og tør luft gør, at der produceres mere slim i luftrøret

Den kolde og tørre luft kan irritere slimhinden i luftrøret, som reagerer ved at producere mere slim.

Slimen kan være meget sej og svær at hoste op, og den kan sætte sig som skorper i åbningen på halsen. Åbningen skal derfor renses ofte. Derudover kan man gøre problemet lidt mindre ved at bruge et stomafilter og en beskyttelseskrave.

Stomafilter

Et stomafilter fungerer som en 'kunstig næse' og hjælper med at rense, opvarme og fugte luften, før den kommer ned i lungerne. Det kan også holde slimen inde, hvis man pludselig hoster.

Der findes forskellige typer af filtre og beskyttelseskraver. Du kan få råd og vejledning på det hospital eller taleinstitut, du er tilknyttet.

Læs om livet med en trakealkanyle

Læs artiklen "At leve med en trakealkanyle" (Sygeplejersken 2004), hvor en række patienter fortæller om deres erfaringer (artiklen er af ældre dato, men stadig relevant):

Artikel: At leve med en trakealkanyle 

Læs alt om strubekræft

Strubekræft – forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende