Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Tyktarmskræft behandles først og fremmest med operation. Valget af behandling afhænger af sygdommens stadium og af hvordan dit generelle helbred er.
Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen, men heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.
Her kan du læse et kort resumé af teksterne om de forskellige muligheder for behandling ved tyktarmskræft:
Når du bliver opereret for tyktarmskræft, fjerner kirurgen kræftknuden og 10-15 cm af tarmen på hver side af knuden. De lymfeknuder, der ligger tæt på knuden, fjernes også. Læs mere:
Hvis det ikke er muligt at få syet tarmens ender sammen under operationen, kan det blive nødvendigt at få en stomi. For at undgå komplikationer efter operationen får nogle en midlertidig stomi. Læs mere:
Der er sket en klar forbedring i overlevelsen efter tarmkræft i alle stadier. Det skyldes udvikling inden for kirurgiske metoder, at operationerne er samlet på færre steder og er blevet en specialistopgave, der varetages af særligt uddannede kirurger. Der har også været en stor positiv udvikling af kemoterapien, som har bevirket øget overlevelse - også for de patienter, hvor kræften ikke kan fjernes med operation alene.
Overlæge Ole Roikjær, Kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital
Ved lidt større kræftknuder i tyktarmen får man i nogle tilfælde kemoterapi før operationen for at få kræften til at skrumpe, og dermed gøre det lettere at få fjernet kræftknuden ved operationen. Det kaldes neoadjuvant kemoterapi.
Du får tilbudt forbyggende kemoterapi efter operationen, hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne tæt på kræftknuden, for at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage. Dette kaldes også adjuverende behandling:
Hvis tyktarmskræften har spredt sig, findes der flere forskellige behandlingsmuligheder. Det kan f.eks. være operation for at fjerne metastaser, kemoterapi eller antistofbehandling:
Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:
Her kan du se, hvor man kan blive behandlet for tyktarmskræft i Danmark:
Behandlingen af tyktarmskræft sker i et tæt samarbejde mellem kirurg, billeddiagnostiker, patolog (som undersøger vævsprøver) og onkolog (medicinsk kræftlæge) i et såkaldt multidisciplinært team. Teamet planlægger behandlingen på baggrund af de undersøgelser, du har været igennem.
Operation af tyktarmskræft foregår på kirurgiske afdelinger, specialiseret i tarmsygdomme. Kemo- og stråleterapi foregår på kræftafdelingerne (onkologiske afdelinger).
I Danmark koordineres behandlingen af tyktarmskræft af Danish Colorectal Cancer Group (DCCG):
Både kræftsygdommen og behandlingen kan gøre dig træt og fysisk svækket - og bivirkninger fra behandlingen kan påvirke din livskvalitet.
Forskning har vist, at motion forbedrer kræftpatienters livskvalitet og styrker kroppen. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin.
Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:
Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:
Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb
Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:
Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:
Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:
Myter, fakta og gode råd om sexlivet - når man har kræft:
Sidst ændret:14.02.2019
Overlæge Ole Roikjær (kirurg) og overlæge ph.d. Lars Henrik Jensen (onkolog) - begge fra Danske Colorectal Cancer Gruppe (DCCG)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17