Gå til sygdomsliste

Behandling af kræft i tyktarmen

Tyktarmskræft behandles først og fremmest med operation. Valget af behandling afhænger af sygdommens stadium og af hvordan dit generelle helbred er.

Kvinde står i sit køkken og kigger ud ad vinduet

Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen, men heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.

Her kan du læse et kort resumé af teksterne om de forskellige muligheder for behandling ved tyktarmskræft:

Operation

Når du bliver opereret for tyktarmskræft, fjerner kirurgen kræftknuden og 10-15 cm af tarmen på hver side af knuden. De lymfeknuder, der ligger tæt på knuden, fjernes også. Læs mere:

Operation for tyktarmskræft


Stomi efter operationen?

Hvis det ikke er muligt at få syet tarmens ender sammen under operationen, kan det blive nødvendigt at få en stomi. For at undgå komplikationer efter operationen får nogle en midlertidig stomi. Læs mere:

Stomi ved behandling for tyktarmskræft


Der er sket en klar forbedring i overlevelsen efter tarmkræft i alle stadier. Det skyldes udvikling inden for kirurgiske metoder, at operationerne er samlet på færre steder og er blevet en specialistopgave, der varetages af særligt uddannede kirurger. Der har også været en stor positiv udvikling af kemoterapien, som har bevirket øget overlevelse - også for de patienter, hvor kræften ikke kan fjernes med operation alene.

Overlæge Ole Roikjær, Kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital

Kemoterapi - før og efter operation

Ved lidt større kræftknuder i tyktarmen får man i nogle tilfælde kemoterapi før operationen for at få kræften til at skrumpe, og dermed gøre det lettere at få fjernet kræftknuden ved operationen. Det kaldes neoadjuvant kemoterapi. 

Du får tilbudt forbyggende kemoterapi efter operationen, hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne tæt på kræftknuden, for at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage. Dette kaldes også adjuverende behandling:

Forbyggende kemoterapi efter operation for tyktarmskræft


Hvis kræften har spredt sig

Hvis tyktarmskræften har spredt sig, findes der flere forskellige behandlingsmuligheder. Det kan f.eks. være operation for at fjerne metastaser, kemoterapi eller antistofbehandling:

Behandling af spredning ved tyktarmskræft


Forsøgsbehandling

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:

Forsøgsbehandling af tyktarmskræft


Behandlingssteder

Her kan du se, hvor man kan blive behandlet for tyktarmskræft i Danmark:

Behandlingssteder for tyktarmskræft


Multidisciplinært behandlingsteam

Behandlingen af tyktarmskræft sker i et tæt samarbejde mellem kirurg, billeddiagnostiker, patolog (som undersøger vævsprøver) og onkolog (medicinsk kræftlæge) i et såkaldt multidisciplinært team. Teamet planlægger behandlingen på baggrund af de undersøgelser, du har været igennem.

Operation af tyktarmskræft foregår på kirurgiske afdelinger, specialiseret i tarmsygdomme. Kemo- og stråleterapi foregår på kræftafdelingerne (onkologiske afdelinger).

I Danmark koordineres behandlingen af tyktarmskræft af Danish Colorectal Cancer Group (DCCG):

DCCG

Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med patientforeningerne til den konkrete kræftsygdom eller med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.

Kræftpatient

Motion har positiv effekt, når man er i behandling for kræft

Både kræftsygdommen og behandlingen kan gøre dig træt og fysisk svækket - og bivirkninger fra behandlingen kan påvirke din livskvalitet.

Forskning har vist, at motion forbedrer kræftpatienters livskvalitet og styrker kroppen. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin.

Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Læs også:

Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:

Ny kræftmedicin

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:

Bivirkninger og senfølger

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:

Kost til kræftpatienter

Myter, fakta og gode råd om sexlivet - når man har kræft:

Kræft og seksualitet


Alt om tyktarmskræft

Tyktarmskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende