Gå til sygdomsliste

Fjernelse af kræftpolypper ved kikkertoperation

Hvis lægen har fundet polypper med kræft i tarmen, er det i mange tilfælde tilstrækkelig behandling, at polyppen bliver fjernet. I andre tilfælde vurderer lægerne, at man skal have en opfølgende operation, hvor et stykke at tarmen bliver fjernet.

Efter det blev indført, at borgere fra de fylder 50 bliver inviteret til screening for tyk- og endetarmskræft hvert andet år, findes kræftknuder oftere i et meget tidligt stadie, dvs. mens knuderne endnu er meget små. En stor del af dem opdages først, når en polyp fra tarmen undersøges i mikroskopet.

På det tidspunkt skal der tages stilling til, om det kan anses for tilstrækkelig behandling af kræften, at polyppen er fjernet, eller om man må anbefale en operation med fjernelse af det stykke tarm, hvor polyppen har siddet.

Behandling ved kræftpolypper

Hvis lægen finder et lille område med kræft i en polyp, bliver det bl.a. vurderet, hvor svære celleforandringerne er, og om polyppen er fjernet i sundt væv.

Du får også foretaget en scanning, der skal vise, om der er tegn på kræft andre steder. Alle resultaterne gennemgås af en række læger, som kommer med en anbefaling om videre behandling.

Anbefalingen kan enten være at gå videre med en operation, hvor der fjernes et stykke tarm, hvor polyppen har siddet, eller blot at gå til løbende kontrol, hvor man bliver undersøgt med kikkertundersøgelser og scanninger. 

Den endelige beslutning om operation tages på baggrund af en samlet vurdering af den enkelte, hvor lægen også tager i betragtning, om du kan tåle en større operation, og hvad dine egne ønsker og forventninger er.

Det er meget vigtigt, at du får en grundig samtale med kirurgen om behandlingsmulighederne og deres fordele og ulemper. Det er en god idé at tage en pårørende med til samtalen, og du kan bede om betænkningstid, hvis du er i tvivl.

Operation

Hvis lægerne anbefaler at gå videre med operation, vil det næsten altid være fordi, polyppen ikke er fjernet sikkert i sundt væv, eller fordi der er forandringer i vævet, som øger risikoen for, at der kan være spredning til de lymfeknuder, der sidder uden for tarmen.

I begge tilfælde har operationen til formål at fjerne eventuelt efterladt kræftvæv, og du vil blive tilbudt en operation, hvor det syge stykke af tarmen bliver fjernet.

Operation for tyktarmskræft

Kontrol med kikkertundersøgelser og scanninger

Hvis lægerne ikke anbefaler at gå videre med operation, vil det være fordi, lægerne vurderer at polyppen er fjernet i sundt væv og ikke viser tegn på øget risiko for, at der er kræftvæv tilbage.

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende