Ung kræft i
02-11-2020

Patientforeninger donerer 50.000 kroner til Ung kræft

Med stor ydmyghed modtog Ung kræft checken på 50.000 kroner. Og der er ingen tvivl om, at pengene kommer til at gøre en stor forskel.
Billede af Minna, Malene og Iben
Med stor ydmyghed takkede Malene, Minna og Iben fra Ung kræft for de 50.000 kroner.

Den 4. februar modtog 20 patientforeninger og –netværk Kræftens Bekæmpelses Hæderspris for det store og helt unikke arbejde, de hver dag gør for kræftpatienter og pårørende. Men i stedet for at beholde de 50.000 kroner, som følger med Hædersprisen, valgte de at give pengene til Ung kræft.

Overrækkelse af checken
Den 21. oktober var Ung kræft inviteret til møde med repræsentanter fra de mange patientforeninger og -netværk. Der blev holdt en fin tale til Ung kræft, og de fik overrakt checken på 50.000 kroner og en buket blomster i de smukkeste efterårsfarver.

I talen, som Ellen Gram fra Pancreasnetværket holdt på vegne af alle foreningerne, blev der lagt vægt på, hvorfor netop Ung kræft skulle have pengene:

- Vi videregiver pengene fra Hædersprisen til Ung kræft, fordi vi beundrer jeres smittende glæde, jeres tilgang og jeres engagement, og fordi vi synes, at jeres arbejde er så vigtigt, fortæller Ellen, som overrakte prisen.

- Jeres arbejde er vigtigt, fordi det er en rigtig svær alder at blive ramt af kræft i, lige som livet og fremtiden ligger foran én. Unge kræftpatienter har brug for deres egne netværksgrupper, fordi de ikke passer ind med vores ofte meget ældre patientgrupper, og de har behov for at mødes med andre i samme situation. Og så har mange af os mødt jer, når vi sammen er til Folkemødet på Bornholm, og dér har I gjort et stort indtryk på os alle sammen, fortsatte Ellen.

- Fra det sekund, vi trådte ind ad døren, blev vi mødt med en overvældende varme og nysgerrighed. Det var meget tydeligt, at der var lagt mange tanker og energi i, at det var lige netop Ung kræft, der skulle modtage pengene. Det var enormt rørende at opleve, siger Iben, projektleder i Ung kræft.

Ud over takketalen fra Ung kræft satte Malene Hansen, som er frivillig i Ung kræfts gruppe i Aarhus, ord på det helt særlige fællesskab, som Ung kræft tilbyder de unge. Hun har selv haft kræft, og for et år siden blev hun gruppeleder i Ung kræft.

Hvad skal pengene gå til?
Pengene kommer til at gøre en kæmpe forskel, det er der ingen tvivl om. De skal blandt andet gå til at oprette to grupper.  

- For et år siden oprettede vi i samarbejde med kræftrådgivningen i Aarhus en gruppe for unge pårørende og efterladte til unge kræftpatienter. Med pengene fra patientforeningerne er det muligt også at oprette en gruppe på Sjælland, som vi ved er et stort ønske, siger Iben.

- Derudover vil vi oprette en online gruppe for unge, som er uhelbredelig syge af kræft. De er en forholdsvis lille målgruppe, og vi føler ikke altid, at vores nuværende grupper kan imødekomme deres behov, slutter Iben.

Om Hædersprisen

Her kan du læse om Hædersprisen, som patientforeningerne modtog:
Patientforeninger får Kræftens Bekæmpelses Hæderspris for deres arbejde for kræftpatienter

Her finder du en oversigt over de patientforeninger, som Kræftens Bekæmpelse samarbejder med:
Patientforeninger

Unge pårørende

Læs interview med Catrine og Thomas, som er frivillige i Ung kræft og står i spidsen for en gruppe i Aarhus for unge pårørende og efterladte til unge kræftpatienter:
Catrine og Thomas vil give unge pårørende det fællesskab, de selv savnede

Se tre film med unge pårørende, som fortæller om deres tanker og oplevelser:
Film

Af Ung kræft Sidst ændret 02.11.2020