Ung kræft i
28-09-2020

Tag med Theis til kontrol på Rigshospitalet

Tirsdag morgen den 29. september logger Theis Nybo ind på Ung kræfts Instagramprofil. Her kan du følge Theis, når han skal til kontrol på Rigshospitalet.
Billede af Theis
Theis har haft modermærkekræft fem gange. I morgen skal han til kontrol og har valgt at give Ung kræfts følgere et indblik i, hvordan det foregår.

Hvem er du?
- Jeg hedder Theis, er 26 år, og i 2016 fik jeg konstateret modermærkekræft. Jeg har haft fire tilbagefald – det seneste var i februar 2020, hvor lægerne igen fandt modermærkekræft. Det er en hård besked hver gang, men jeg har forsøgt at bruge hvert sygdomsforløb til at udvikle mig og blive mentalt stærkere blandt andet ved at være åben omkring mit forløb, og hvad jeg gennemgår.

Jeg er med i Ung kræfts Fortællerkorps, hvor jeg deler min historie og svarer på spørgsmål fra publikum. Jeg har også engageret mig i Kræftens Bekæmpelse og stillet op til flere interviews. Sidste år var jeg endda så heldig at være med i Vild med dans knækker Cancer. Det var en kæmpe oplevelse og gav mig igen mulighed for at fortælle, hvordan det er at få kræft som ung.


Hvorfor har du valgt at være åben omkring dit kræftforløb på sociale medier?
- Det er et spørgsmål, som popper op engang imellem. Jeg svarer altid, at jeg på en eller anden måde håber at kunne hjælpe andre. Jeg drømmer om, at nogen tænker: ”Hvis Theis kan, så kan jeg også.” Det lyder måske skørt, men jeg vil gerne vise, at det ikke hele tiden er død og sorg, når man har kræft.

Jeg bruger også sociale medier som en slags terapi. Jeg ved godt, det ikke kan give mig det samme som at tale med en professionel, men når jeg er åben og ærlig, giver det mine venner og familie en mulighed for at følge med, være nysgerrige og stille spørgsmål. Jeg slipper også for at sige det samme til folk 100 gange, for de har jo kigget med på min profil og er blevet opdateret dér. Er der opfølgende spørgsmål, tager jeg den bare derfra.

Billede af Theis
Theis er en del af Ung kræfts Fortællerkorps. Han er med til nedebryde tabuer og sætte dialoger i gang.

Hvad håber du, det giver andre, som følger med?
- Jeg håber, at nogen vil kigge på mine profil og tænke: "Hvis Theis kan, så kan jeg også." Det lyder som en stor kliché, men hvis der er nogen, der kan finde styrke i mine opslag, så vil jeg blive mega stolt.

Jeg er nok bare meget åben omkring alt det, jeg gennemgår. Som en del af Ung kræfts Fortællerkorps har jeg været ude at fortælle for mere end 1000 mennesker sammenlagt. Hver gang jeg står på scenen foran publikum, tænker jeg "Hvis bare én får glæde af det, jeg siger og gør, så er jeg nået rigtig langt."

Hvad skal der ske på tirsdag, når du overtager Ung kræfts Instagramprofil? 
- Jamen, jeg vover pelsen og tager følgerne med på hospitalet. Jeg skal til kontrol efter min seneste kræftfri-melding i maj og tænkte, jeg vil vise, hvordan sådan noget foregår. Det er aldrig sjovt at tage til kontrol eller scanninger. Det føles lidt som at blive sat tilbage til 0 hver gang. Nu har jeg fået diagnosen modermærkekræft fem gange, og samtalerne er aldrig nemme, men det bliver alligevel på en eller anden måde "nemmere" at håndtere, for pludselig ved jeg jo, hvordan forløbene skal køre. Scanninger, operationer, behandlinger og samtaler. Det er samme mølle, der sættes i gang hver gang.

Et par gange har jeg haft nogle gode venner med til samtalerne, og det skal jeg også denne gang. Anna, som er frivillig i Ung kræfts gruppe i København, tager med og holder mig med selskab. Det gør ventetiden og situationen nemmere. Så er der altid en at snakke med, og to hjerner husker bedre end én, specielt med alle de spørgsmål og informationer, der kommer fra lægerne. Jeg ser virkelig frem til at se, hvordan det kommer til at gå, men jeg vil lyve, hvis jeg siger, at jeg ikke er nervøs! Det skal nok gå godt, det er jeg overbevist om!

Find Ung kræfts Instagramprofil her @ungkraeft 

Af Iben Bøgh Nielsen Sidst ændret 28.09.2020