Gå til sygdomsliste

Hvad er æggestokkræft?

Kræft i æggestokkene kaldes også ovariecancer eller cancer ovarii. Æggestokkræft kan også være kræft, som er opstået i æggeleder eller bughinde. Sygdommen giver ofte vage symptomer.

Her får du et kort overblik over æggestokkræft med links til mere viden:

Illustration af livmoder og æggestokke

Æggestokkene har to funktioner: at modne æg (ægløsning) og producere kvindelige kønshormoner.

Årsagen til æggestokkræft er oftest ukendt

Men i hvilken alder og hvor mange gange man eventuelt føder, hvornår man går i overgangsalder, hormontilskud ved overgangsalderen, endometriose, asbest, ioniserende stråling, rygning, overvægt og arvelige forhold er alle forhold, der kan have en betydning for risikoen for at udvikle æggestokkræft. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til æggestokkræft

Symptomer på sygdommen

Symptomerne på kræft i æggestokkene er vage og ukarakteristiske, som f.eks. opspilet mave og uforklaret vægtstigning eller vægttab, vandladningssymptomer, forstoppelse og træthed.

Symptomer på æggestokkræft

Undersøgelser

Ved mistanke om kræft i æggestokkene foretages en gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning, eventuelt kikkertundersøgelse af bughulen, PET/CT, CT- eller MR-scanning. I nogle tilfælde foretages koloskopi af tyktarm.

Undersøgelser ved æggestokkræft

En præcis diagnose er vigtig for din behandling

Den endelige diagnose stilles ved undersøgelse af en vævsprøve, oftest taget under operation eller ved undersøgelse af væske tømt fra bughulen. Læs her om de forskellige undertyper æggestokkræft:

Diagnose på æggestokkræft

Æggestokkræft behandles ofte med operation

Kræft i æggestokkene behandles med operation med fjernelse af æggestokke, æggeledere, livmoder og fedtforklæde. Ofte fjernes også lymfeknuder i bughulen. Operationen kan være mere omfattende, hvis kræften har bredt sig. Efter operationen behandles de fleste patienter med kemoterapi.

Behandling af æggestokkræft

Livet med og efter kræft i æggestokkene

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for kræft i æggestokkene, og efter behandlingen er afsluttet. Forløbet afhænger først og fremmest af sygdommens sværhedsgrad. Her kan du læse om bl.a. reaktioner, kost, familieliv og arbejde under og efter kræftforløbet

At leve med æggestokkræft

Se film om æggestokkræft – symptomer, undersøgelse og behandling. 2:20 min.

Se film om æggestokkræft – symptomer, undersøgelse og behandling. 2:20 min.

Opfølgning efter behandling af æggestokkræft

Efter endt behandling bliver du tilbudt at gå til opfølgning. Almindeligvis bliver du indkaldt til opfølgning med 3 til 6 måneders interval, sammen med lægen laver I en individuel plan for opfølgningen.

Opfølgningsforløb

Hvis sygdommen vender tilbage

Kræft i æggestokkene kan vende tilbage. Det betyder, at kræften har spredt sig. Risikoen for tilbagefald afhænger af sygdommens stadium, og hvilken type kræftceller man er blevet behandlet for.

Tilbagefald ved æggestokkræft

Æggestokkræft i tal

Kræft i æggestokkene opstår hos cirka 555 personer om året i Danmark.

Sygdommen er mest almindelig hos personer i 65-75-årsalderen. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om æggestokkræft

Der er forskellige typer kræft i æggestokkene

Epiteliale kræftknuder udgør cirka 90 procent af alle tilfælde af æggestokkræft i Danmark. Denne kræfttype rammer oftest kvinder over 60 år og stammer fra de celler, der dækker æggestokkens overflade (bughinden).

Cirka 10 procent af alle tilfælde af kræft i æggestokkene udgår fra celler omkring ægget og kaldes for ikke-epiteliale kræftknuder. Disse sjældne typer rammer oftest piger eller unge kvinder.

Læs alt om æggestokkræft:

Æggestokkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.