Gå til sygdomsliste

Symptomer på kræft i æggestokkene

Symptomerne ved kræft i æggestokkene er vage og ukarakteristiske og kan overses. Det skyldes, at æggestokkene er små organer, der ligger inde i bughulen, og som først giver symptomer, når de er blevet forstørret. Det er derfor vigtigt at gå til lægen og blive undersøgt ved den mindste mistanke.

Det er svært entydigt at sige, hvilke symptomer du skal være på vagt overfor i starten af sygdommen. Men du skal tage nye og vedvarende symptomer alvorligt. Har du haft ukarakteristisk ubehag i maven i mere end 4 uger, er det en god idé at gå til lægen. 

Kvindens bækken er skabt til at rumme en gravid livmoder. Så en cyste eller kræftknude skal nå en vis størrelse, før den trykker så meget på æggestokkenes naboorganer, at der opstår tydelige symptomer på sygdommen.

Sygdommen rammer oftest kvinder over 60 år og er meget sjælden hos kvinder under 40 år.

Du skal gå til læge, hvis du oplever:
  • hyppig vandladning, blærebetændelse og besvær med at holde på vandet
  • tendens til træg mave, som står på i mere end en måned
  • opspilet mave og uforklaret vægtstigning eller vægttab
  • smerter nedadtil i maven og/eller ryggen
  • træthed, utilpashed og manglende appetit

Det behøver ikke være kræft

Fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft. Forstørrelse af æggestokkene skyldes oftest godartede tilstande, og det er sjældent, at forstørrede æggestokke indeholder kræftknuder.

Men man bør blive undersøgt, så kræft kan blive udelukket.

De symptomer, der hver for sig kan synes harmløse, er nemlig skyld i, at kræft i æggestokkene nogle gange først bliver opdaget, når sygdommen har nået at udvikle sig.

Kræft i æggestokkene ses oftest efter overgangsalderen

En kræftknude i æggestokkene kan give symptomer, fordi den trykker på blæren eller tarmen. Desuden kan der opstå væske i bughulen og almen utilpashed. Menstruationscyklus påvirkes sjældent af kræft i æggestokkene. De fleste tilfælde af kræft i æggestokkene ses efter overgangsalderen og medfører ikke blødning fra skeden.

Symptomer på kræft i æggestokkene

Modelfoto. Symptomerne behøver ikke være kræft, men det er vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan blive undersøgt.

Desuden bør kvinder overveje at få en gynækologisk undersøgelse, hvis de har smerter nedad til i ryggen, vandladningsbesvær eller træthed, utilpashed og manglende appetit uden grund.

Næsten alt, der kan være symptomer på kræft, kan ligeså godt være symptomer på noget andet. Men det er vigtigt at søge læge og blive undersøgt, så man kan slippe mistanken eller blive behandlet, hvis der er tale om kræft.

Professor og overlæge dr.med., Jan Blaakær

Professor og overlæge dr.med., Jan Blaakær, fortæller om æggestokkræft - om symptomer, undersøgelse og behandling. 2:20 min.


Læs alt om æggestokkræft:
Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.