Gå til sygdomsliste

Årsager til akut leukæmi

Forskerne kender sjældent årsagen til akut leukæmi. Kun hos cirka 5 pct. af alle personer med diagnosen akut leukæmi kan der påvises en årsagssammenhæng. Rygning øger risikoen for at udvikle akut leukæmi. Kræftbehandling, stråling, nogle erhverv og kemiske stoffer, arvelige forhold og sandsynligvis overvægt kan også have en betydning for risikoen for at udvikle akut leukæmi.

Rygning øger risikoen

Rygning øger risikoen for akut myeloid leukæmi.

Læs mere om rygning og kræft:

Rygning

Bliv røgfri

Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Der findes mange måder at få hjælp på, hvis man vil holde op med at ryge.

Bliv røgfri

Rygestop under en kræftsygdom

Kræftbehandling og akut leukæmi

I nogle tilfælde kan strålebehandling og visse former for kemoterapi forårsage akut leukæmi.

Læs mere om kræftbehandling som årsag til kræft:

Kræftbehandling

Stråling, erhverv og akut leukæmi

Radioaktiv stråling fra stråleulykker, atombombesprængninger og nogle kemiske stoffer, f.eks. benzen, formaldehyd og pesticider (bekæmpelsesmidler), kan også være en medvirkende årsag til, at man udvikler akut leukæmi.

Det er vurderet, at udsættelsen for styren sandsynligvis øger risikoen for akut leukæmi (IARC gruppe 2A). Styren bruges især til fremstilling af glasfiber, f.eks. til både og vindmøller. De færdige produkter udgør ingen risiko.

Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Arvelige forhold og akut leukæmi

Akut leukæmi er kun arveligt i meget sjældne tilfælde. Der findes en række genetiske syndromer og gener, hvor der forekommer mutationer, som giver øget risiko for leukæmi og andre typer kræft. Nogle af disse syndromer beskrives herunder:

Neurofibromatose 1 er et arveligt syndrom, som viser sig i barndommen ved store lysebrune pletter på huden og ved godartede tumorer langs nerverne (neurofibromer). Neurofibromerne kan ofte ses som knuder under huden. Derudover er der øget risiko for udvikling af kræft i form af bløddelssarkomer langs nerverne, gliomer på synsnerven, leukæmi, kræft i binyremarven og brystkræft.

Ataxia telangiektasia er en sjælden arvelig sygdom karakteriseret ved fremadskridende problemer med at koordinere bevægelser (ataxia), små udvidede blodkar i huden og øjnene (telangiektasier), nedsat immunforsvar og øget risiko for at udvikle leukæmi og lymfomer.

Fanconis anæmi er en sjælden arvelig sygdom karakteriseret ved svigt af knoglemarven (kaldet aplastisk anæmi), mange misdannelser og øget risiko for myelodysplastisk syndrom (MDS) og akut myeloid leukæmi (AML) samt en række andre kræfttyper. Symptomerne er typisk udpræget træthed, hyppige infektioner, blødninger, lille statur, mindre hoved end normalt, deformering eller mangel af tommelfinger og uregelmæssig farvning af huden.

Li-Fraumenis syndrom er en meget sjælden arvelig sygdom, som medfører en øget risiko for hjernetumorer, knogle- og bløddelssarkomer, binyrekræft, brystkræft og leukæmi. Syndromet skyldes ændringer i et gen kaldet TP53.

Læs mere om arvelige cancersyndromer: 

Arvelige cancersyndromer

Overvægt øger sandsynligvis risikoen

Undersøgelser tyder på, at risikoen for at udvikle akut leukæmi er lidt højere, hvis man er overvægtig.

Læs mere om overvægt og kræft:

Overvægt

Læs alt om akut leukæmi

Akut leukæmi – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Akut leukæmi" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende