Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:Toco-CoR

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Endetarmskræft, Tyktarmskræft
Forklaring I dette forsøg undersøger lægerne, om stoffet tocotrienol kan mindske de bivirkninger, der ofte opstår, når man behandler med forskellig slags kemoterapi (FOLFOX). De vil også undersøge, om stoffet kan øge behandlingens effekt. Forsøget henvender sig til patienter med tarmkræft, der har spredt sig.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Det tyder på, at en kombination af forskellig slags kemoterapi har en god effekt, når man behandler patienter med spredning af tarmkræft. Behandlingen kan dog give bivirkninger.

Derfor vil lægerne undersøge, om en bestemt del af vitamin E, der kaldes tocotrienol, kan mindske de bivirkninger, der kan opstå under behandlingen. Dyreforsøg har vist, at stoffet kan forhindre kræftsvulster i at vokse og samtidigt styrke immunforsvaret. Et nyt forsøg har også vist, at en kombination af tocotrienol og stoffet bevacizumab kan virke effektivt.

Bevacizumab er et såkaldt monoklonalt antistof, der kan forhindre dannelsen af nye blodkar i kræftsvulsten og dermed forhindre, at den vokser.Hvad er antistoffer?


Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.

Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.

Man får antistofferne via et drop i armen. Nogle gange kombinerer man dem med andre kræftbehandlinger som kemoterapi eller hormonbehandling.


Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt forsøgets deltagere og deler dem op i to grupper. Den ene gruppe får forsøgsbehandlingen med tocotrienol. Den anden gruppe får standardbehandling og placebo (stof uden nogen virkning, der ligner forsøgsstoffet).

Læs mere om lodtrækningsforsøg:

Lodtrækningsforsøg og blindede forsøg

Forsøget er også dobbeltblindet. Det betyder, at hverken du eller forsøgslægen under forsøget ved, om du får forsøgsbehandling eller standardbehandling. I nødstilfælde kan forsøgslægen dog hurtigt finde ud af det.

Du kan deltage i forsøget hvis:

 • Du har tarmkræft eller endetarmskræft, der har spredt sig

 • Din planlagte behandling er FOLFOX/capecitabin kombineret med bevacizumab

 • Lægerne kan følge din sygdom med scanninger

 • Du som minimum er selvhjulpen og oppegående mere end halvdelen af dagen (performancestatus 0-2)

 • Du kan acceptere, at lægerne tager en ekstra blodprøve til videre forskning

 • Din knoglemarvs-, lever- og nyrefunktion er tilstrækkelig

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

 • Du har haft en anden livstruende sygdom inden for 5 år op til forsøgets start

 • Du har deltaget i andre forsøg inden for 28 dage op til forsøgets start

 • Du har en anden alvorlig medicinsk sygdom, der ikke er behandlet tilstrækkeligt

 • Du er blevet opereret inden for 4 uger op til forsøgets start

 • Du har haft en blodprop i hjernen, en hjerneblødning eller lignende inden for 6 måneder op til forsøgets start

 • Du har en tumor, der bløder

 • Du ikke kan tåle de stoffer, der indgår i behandlingen

Sådan foregår behandlingen

Alle, der deltager i forsøget, skal have standardbehandlingen med FOLFOX kemoterapi og bevacizumab. Det får du direkte i dine blodårer gennem et drop hver 2. uge. Du får behandlingen så længe, du kan tåle den, og så længe den har en effekt på din sygdom. Behandlingen fortsætter dog højest i 6 måneder.

Behandlingen med FOLFOX og bevacizumab varer cirka 4,5 timer på hospitalet, og derefter får du behandlingen via en pumpe derhjemme i 48 timer. Når pumpen er tom, er der en hjemmesygeplejerske, der kommer og fjerner den.

Hvis du ikke kan tåle FOLFOX kemoterapi, får du stoffet capecitabin i stedet for. Det får du i tabletform, som du skal tage to gange dagligt i 14 dage og derefter holde en uges pause. Bevacizumab gives direkte i dine blodårer gennem et drop hver 3. uge, hvis du behandles kombineret med capecitabin.

I hele perioden skal du tage tocotrienol eller placebo dagligt afhængigt af lodtrækningen. Begge stoffer gives som 300 mg. kapsler, og du skal tage 1 kapsel tre gange om dagen.

Lægerne vil CT-scanne dig hver 8. uge i behandlingsforløbet. Så kan de holde øje med din sygdom, og se om behandlingen har en effekt.

Behandlingen stopper dog før tid, hvis kræften bliver værre under forsøget, hvis bivirkningerne bliver for store, eller hvis du eller forsøgslægen ønsker at afslutte behandlingen.

Bivirkninger ved behandlingen

Du kan opleve bivirkninger, mens du deltager i forsøget. Alle, som deltager i undersøgelsen, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger. Men lægerne kender ikke alle bivirkninger, som eventuelt kan opstå.

Der er ingen kendte bivirkninger ved tocotrienol. Derfor forventer lægerne ikke, at du vil få andre bivirkninger, end dem der kan opstå ved behandling med de andre stoffer.

De mest kendte bivirkninger ved FOLFOX behandling er f.eks.: • Diarré

 • Hårtab

 • Prikkende fornemmelse i håndflader og fødder

 • Kvalme og opkast

 • Træthed


Du kan læse på minmedicin.dk om de to andre forskellige stoffers bivirkninger. Flere medicinvaremærker indeholder stoffet og kan bruges til behandlingen. Bivirkningerne er ens for dem alle. Linket fører til et af mærkerne:


Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
 • Vejle Sygehus - Sygehus Lillebælt

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

EudraCT nr.: 2019-004207-13


ClinicalTrials.gov nr.: NCT04245865

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat