Gå til sygdomsliste

Akutte bivirkninger efter strålebehandling

Efter strålebehandling af analkræft er det sjældent, at en person får alle bivirkningerne på én gang, og de akutte bivirkninger forsvinder som regel hurtigt, når behandlingen stopper.

I starten af strålebehandlingen har de fleste som regel ikke så mange bivirkninger, men undervejs i behandlingen, kan man opleve:

  • Kvalme
  • Diarré
  • Hyppig vandladning
  • Rød og skoldet hud
  • Tørre og ømme slimhinder
  • Nedsat appetit og vægttab
  • Tab af kønsbehåring
  • Træthed

Mine tre vigtigste anbefalinger i forbindelse med strålebehandling:

1. Smør dig ind i aloe vera-holdig lotion uden parfume morgen og aften! Det kan medvirke til at undgå forbrændinger.
2. Husk at hvile dig - du bliver nemlig træt!
3. Efter endt behandling kan det være, du får brug for en fysioterapeut til at løsne vævet, hvis det er blevet for tæt/fast.

Kvinde, strålebehandling

Kvalme

Hvis du har kvalme, kan det hjælpe at drikke cola eller andet syrligt og spise små, hyppige måltider. Du vil måske blive tilbudt kvalmestillende medicin.

Gode råd ved kvalme 

Diarré

Hvis du har diarré, skal du undgå mad, der får tarmen til at arbejde hurtigt, f.eks. meget grov kost med et stort indhold af fibre. På den anden side er hård afføring heller ikke godt, hvis man har smerter ved endetarmsåbningen. Det gælder derfor om at finde en god balance. Find råd og vejledning ved diarré her:

Gode råd ved diarré og tarmproblemer

Hyppig vandladning

Hvis du oplever hyppig vandladning, mens du er i strålebehandling, skyldes det som regel, at blæren bliver irriteret. Ofte vil lægen eller sygeplejersken tage en urinprøve for at udelukke en urinvejsinfektion.

Rød og skoldet hud på stråleområdet

Huden i stråleområdet bliver rød og skoldet, og der kan risikere at gå hul på den, når behandlingen er ved at være færdig. Derfor skal man lade være med at skrubbe på huden eller bruge sæbe med parfume. Under strålebehandlingen vil man få anbefalet specielle cremer til at lindre generne. Huden heler hurtigt og bliver pæn igen.

Tørre og ømme slimhinder

Under strålebehandlingen bliver slimhinderne i skeden røde og ømme. Generne er ubehagelige og kan for mange påvirke lysten til sex. Man kan eventuelt få hormontilskud under og efter strålebehandlingen for at genopbygge slimhinden. Læs om forskellige typer af gener, og hvad man kan gøre for at afhjælpe dem:

Seksuelle problemer hos kvinder efter kræftbehandling

Nedsat appetit og vægttab

Både kræftsygdommen i sig selv og forskellige former for behandling kan give nedsat appetit. Bekymring, angst og depression kan også påvirke lysten til at spise. Hvis du har problemer med at holde vægten, skal du, i den tid strålebehandlingen varer, spise en kalorieholdig mad uden for mange fibre, men gerne med fedt og mange proteiner. Læs mere og få gode råd om nedsat appetit og vægttab:

Nedsat appetit og vægttab

"Manglende appetit og vægttab - gode råd" (pjece)

Tab af kønsbehåring

Kønsbehåringen falder ofte af lige efter strålebehandlingen, men hos mange vokser den ud igen.

Træthed

Træthed kommer hos nogle i den sidste del af behandlingen, men forsvinder ofte efter noget tid. Nogle kan dog opleve lang tids træthed. Læs mere om årsager til træthed og søvnløshed og få gode råd om, hvad du selv kan gøre:

Gode råd ved træthed og søvnløshed

Akutte bivirkninger efter strålebehandling

Fysisk aktivitet kan for mange hjælpe på trætheden.

Rygning nedsætter effekten af strålebehandling

Det frarådes at ryge, mens man er i strålebehandling, da det gør kræftcellerne mindre modtagelige for strålerne. Derudover tager tobakken appetitten, så man risikerer et større vægttab.

Bliv røgfri


Læs alt om analkræft:

Analkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.