23-02-2021

Senfølgecentret for brystkræftsenfølger, DCCL, lancerer ny hjemmeside

Det nationale forskningscenter for brystkræftsenfølger har netop lanceret en ny hjemmeside - brystkraeftsenfoelger.dk.
Foto: Brystkraeftsenfoelger.dk. På hjemmesiden findes information om brystkræftsenfølger, centerets forskningsprojekter samt senfølge-app'en og den virtuelle senfølgeklinik.

Det nationale forskningscenter for brystkræftsenfølger, som ledes af professor og overlæge Peer Christiansen, har netop lanceret en hjemmeside for deres center. Her kan både patienter og fagfolk lære meget mere om senfølger efter brystkræft.

Fagfolk og patienter kan finde information om de hyppigste senfølger, symptomer, årsager, behandling og prognose, organiseret ud fra de forskellige behandlingstyper for brystkræft.

Derudover indeholder hjemmesiden beskrivelser af tidligere og igangværende forskningsprojekter fra senfølgecenteret.

Et af de større forskningsprojekter i centeret har været at udvikle en "senfølge-app". App'en indsamler struktureret PRO-data om de senfølger, man som brystkræftpatient kan opleve i et forløb. Patienten svarer løbende på en række spørgsmål om symptomer i app'en. Svarene samles i en stor database, hvilket udgør en kilde til ny viden for forskerne om senfølger efter brystkræft.

Samtidig er app'en udformet således, at brystkræftpatienterne får information, råd og vejledning tilbage fra app’en omkring de problemer, de kan opleve. Lægen kan desuden i en kliniker-version af app'en se patientens vurdering af sin egen situation, hvilket kan bruges som et værktøj til at gå i dialog med patienten om senfølgerne. Hør forskerne fortælle mere om senfølge-app'en i fire korte videoer her.

Et andet spændende initiativ fra forskningscenteret, der netop er gået i luften, er en national, virtuel senfølgeklinik. Her kan fagpersoner fra hele landet henvise patienter til en vurdering af patientens senfølger og behandlingsmuligheder. Senfølgeklinikken er centreret omkring MDT-konferencer på video, så fagpersoner tilknyttet den nationale senfølgeklinik kan deltage sammen med personale fra de henvisende afdelinger. Læs mere om MDT-konferencen og procedurer for henvisning af patienter her.

Af Malene Lindgaard Kloster Sidst ændret 23.02.2021