Gå til sygdomsliste

Hvad er kræft i binyrebarken?

Kræft i binyrebarken, også kaldet adrenocorticalt carcinom, er en meget sjælden kræftsygdom, der rammer ca. 23 danskere om året. Årsagen til binyrebarkkræft er som regel ukendt, den behandles med operation og medicinsk behandling.

Kræft i binyrebarken opfører sig forskelligt i kroppen hos børn og voksne, og behandlingen er også forskellig. Her får du et kort overblik over binyrebarkkræft - primært hos voksne - og links til mere viden.

Hvad er binyrebarkkræft?

Binyrebarkkræft er meget sjælden og kan opstå i alle aldre, men ses oftest hos børn under 5 år og voksne i alderen 30-40 år.

Årsager

Årsagen til kræft i binyrebarken er som regel ukendt. Men risikoen er øget ved en række sjældne arvelige sygdomme, som disponerer til kræft i binyrebarken. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til kræft i binyrebarken

Symptomer

Kræft i binyrebarken medfører ofte en overproduktion af et eller flere hormoner, og sygdommen opdages ofte, fordi der opstår symptomer på en hormonforstyrrelse (Cushings syndrom). Læs om symptomerne:

Symptomer på binyrebarkkræft

Undersøgelser

Ved mistanke om kræft i binyrebarken bliver man henvist til en specialafdeling for hormonsygdomme (endokrinologisk afdeling) eller en børneafdeling, hvor man får målt mængden af binyrebarkhormon i blodet og urinen. Man bliver også undersøgt med en MR- eller CT-scanning.

Hvis lægerne finder tegn på kræft i binyrerne, bliver man sendt videre til Rigshospitalet, hvor specialbehandlingen er samlet i Danmark. Læs mere:

Undersøgelser for kræft i binyrebarken

For tidlig pubertet ved kræft i binyrebarken hos børn

Kræft i binyrebarken opdages ofte tidligt hos børn, fordi kræften hos børn sammenlignet med voksne oftere producerer kønshormon.

Symptomer på øget hormonproduktion hos børn med kræft i binyrebarken kan f.eks. være meget tidlige tegn på pubertet.

Hos børn skyldes symptomerne oftest mandlige kønshormoner, som er dannet af tumoren. De mest almindelige symptomer er hårvækst i ansigtet og på kroppen. De mandlige kønshormoner kan også medføre forstørrelse af penis hos drenge og klitoris hos piger.

Hvis tumoren danner kvindelige kønshormoner, kan det hos piger medføre tidlig pubertet med udvikling af bryster og start af menstruation, og hos drenge udvikling af bryster.

Diagnose og stadieinddeling

I mange tilfælde er det først muligt at vurdere endeligt, om der er tale om en god- eller ondartet knude i binyrebarken ved en operation. Ved operationen vil kirurgen tage vævsprøver af knuden eller fjerne hele knuden. Den endelige diagnose stilles ved, at vævsprøven undersøges i mikroskop.

Diagnose og stadieinddeling ved binyrebarkkræft

Sygdommen behandles med operation

Behandlingen af kræft i binyrebarken er først og fremmest operation, hvor knuden bliver fjernet.

I nogle tilfælde får man også kræftlægemidlet mitotan efter operationen for at nedsætte risikoen for, at sygdommen kommer igen. I andre tilfælde kan man blive tilbudt strålebehandling efter operation. Man kan få kemoterapi, hvis man har spredning af sygdommen.

Behandling af kræft i binyrebarken

At leve med binyrebarkkræft

Alvorlig sygdom påvirker ens hverdag og kan føre mange tanker og følelser med sig. Læs her om reaktioner, familieliv og arbejde – og find gode råd til kost og motion.

At leve med kræft i binyrebarken

Kontrol

Når man har afsluttet sin behandling, bliver man som regel tilbudt at møde til kontrol på hospitalet.

Kontrol ved kræft i binyrebarken

Hvis kræften vender tilbage

Hvis binyrebarkkræften blusser op igen, kan man som regel få kemoterapi

Tilbagefald ved kræft i binyrebarken

Få mere viden

Her finder du links til mere viden binyrebarkkræft:

Links om binyrebarkkræft

Binyremetastaser og kræft i binyrerne er ikke det samme

Kræft, der er opstået i binyrerne, kaldes også primær binyrekræft. Kræft, der har spredt sig til binyrerne fra en anden kræftsygdom, kaldes binyremetastaser.

En metastase består af den samme slags kræftceller som den oprindelige kræftknude. Det vil sige, at f.eks. nyrekræft, der har spredt sig til binyrerne, består af nyrekræftceller.

Binyremetastaser behandles forskelligt, alt efter hvilken kræftsygdom de stammer fra.

Langt de fleste tilfælde af kræft i binyrerne er spredning fra andre kræftformer.

Alt om kræft i binyrebarken:

Binyrebarkkræft - forsiden 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning