Gå til sygdomsliste

At leve med brystkræft (mænd)

Her på siden kan du læse om den nye hverdag og få gode råd til at håndtere bivirkninger og reaktioner. Læs om bl.a. kost, familieliv, arbejde og reaktioner på et kræftforløb.

Ædre mand og kvinde går tur i skoven

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Lymfødem efter operation

Når man får fjernet lymfekirtler i armhulen, kan nogle opleve at få lymfødem i armen i den side, man er opereret i. Lymfødem er, når væske ophober sig. Hvis man får fjernet alle lymfeknuderne i armhulen, har man en forhøjet risiko for at udvikle lymfødem (30-70 pct.). 

Lymfødem kan vise sig mange år efter operationen, men er kun sjældent et tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Hvis din hånd eller arm begynder at hæve, skal du gå til lægen, fordi det er vigtigt at behandle lymfødemet så tidligt som muligt.

Lymfødem bliver behandlet med bandage og kompressionsstrømper, der trykker på lymfødemet udefra. Det gør produktionen af lymfevæske mindre og hjælper væsken tilbage i de små vener. Behandlingen får man af specialuddannede lymfødemterapeuter, og den indebærer også hudpleje, massage og øvelser.

Gode råd ved lymfødem

Senfølger til strålebehandling

Senfølger ved behandlingen viser sig først efter måneder eller år.

Hos nogle kommer huden til at se solbrændt ud i et år eller mere efter behandlingen. Huden kan også blive rødsprængt og føles tykkere, men det gør ikke ondt. Nogle patienter får smerter i brystet og kan få svært ved at bevæge skulderen.

Du kan læse mere om senfølger, der kan opstå efter behandling af brystkræft her:

Senfølger ved brystkræft

Klinik for senfølger efter brystkræft

Kræftens Bekæmpelses Nationale Forskningscenter for Brystkræftsenfølger har en national, virtuel senfølgeklinik. Klinikken hjælper personer med senfølger efter brystkræft ved at vurdere deres senfølger og behandlingsmuligheder. Klinikken optager personer fra hele landet. Du skal henvises via din praktiserende læge eller en hospitalsafdeling. 

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Mange oplever problemer, som opstår under eller efter kræftbehandlingen. F.eks. oplever mange at være meget trætte i perioder. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

At leve med brystkræft (mænd)

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Ændret kropsopfattelse

Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen. Mange er glade for at træne sammen med andre kræftpatienter. Du kan eventuelt finde et træningshold til kræftpatienter i din kommune eller hos din lokale kræftrådgivning.

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.

Læs mere:

Seksualitet

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.

Cancerforum.dk


Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning