Gå til sygdomsliste

Undersøgelser ved brystkræft hos mænd

Som mand vil du blive undersøgt med mammografi og ultralyd, hvis der er mistanke om, at du har fået brystkræft.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Først vil lægen vil undersøge brystet grundigt for at mærke knuden og føle efter, om lymfeknuderne i armhulerne er hævede. Så  får du som regel en mammografi og en ultralydsundersøgelse af brystet og armhulen.

Mammografi

En mammografi er en røntgenundersøgelse af brystet 

Ved mammografien presses brystet så fladt som muligt mellem to plader. Der tages to røntgenbilleder af hvert bryst. Selve undersøgelsen tager kun et par minutter. Billederne vurderes af speciallæger, såkaldte radiologer. 

Ultralydsundersøgelse

Hvis der er symptomer, der giver mistanke om brystkræft, kan lægen supplere mammografien med en ultralydsundersøgelse af brystet og armhulen.

Ultralydsundersøgelse af brystet er velegnet til at vise, om der er tale om en væskefyldt cyste eller en solid knude i brystet. Hvis du skal have taget en vævsprøve (biopsi), bruger lægen også ultralyd for præcis at kunne ramme det væv, der skal tages en prøve fra. Læs mere om, hvordan det foregår: : 

Ultralydsscanning af brystet

Hvis lægen sender dig til undersøgelse for kræft

Det kan være chokerende at blive henvist til en kræftundersøgelse. Det er vigtigt, at du husker på, at det ikke er sikkert, at du har kræft.

Henvist til kræftpakke – hvad nu?

Vævsprøve

Man kan kun afgøre, om en knude er godartet eller ondartet ved at undersøge en vævsprøve fra knuden i et mikroskop. Derfor tager lægen en prøve fra knuden. Det kaldes en celleprøve, vævsprøve eller en biopsi. Det kan gøres på flere måder, nemlig ved hjælp af finnålsbiopsi, grovnålsbiopsi eller fjernelse af hele knuden.

Hvis lymfeknuderne ved ultralydsscanning ser forandrede ud, vil du også få taget en celleprøve (finnålsbiopsi) af lymfeknuderne for at afgøre, om brystkræften har spredt sig til lymfeknuderne.

Finnålsbiopsi

Ved en finnålsbiopsi stikker lægen en tynd nål ind i knuden og suger nogle celler ud. Det gør ikke mere ondt end at få taget en blodprøve. Cellerne bliver undersøgt i mikroskop.

Grovnålsbiopsi

Ved grovnålsbiopsi bruges en tykkere nål, så man kan tage en større vævsprøve. Dette foregår i lokalbedøvelse.

Vævsprøve – biopsi

Ventetiden er den værste - ikke at vide om man er købt eller solgt

Mand 53 år, under udredning for en kræftsygdom

Fjernelse af hele knuden kan være nødvendigt

Det kan være nødvendigt at fjerne hele knuden for at stille den endelige diagnose. Det kan gøres ved en lille operation i lokal eller fuld bedøvelse, alt efter hvor stor knuden er, og hvor den sidder.

Undersøgelse af celle- og vævsprøver i mikroskop

De udtagne prøver bliver undersøgt i mikroskop, hvor man ud over at stille diagnosen også undersøger, hvor ondartede kræftcellerne er. Det kaldes malignitetsgraden (grad af ondartethed).

Der kan gå op til en uge, før du får svar på, om knuden er godartet eller ondartet.

Knuden undersøges for, om den er østrogenfølsom

De fleste brystkræftknuder hos mænd er følsomme over for det kvindelige kønshormon østrogen.

Derfor undersøges det, om knuden er følsom over for østrogen. Hvis det er tilfældet, siger man, at kræften er 'østrogen receptor positiv'. Man bliver også altid testet for, om den fjernede kræftknude er HER2-positiv. Dette har betydning for behandlingen af sygdommen.

Supplerende undersøgelser

Hvis vævsprøven viser, at der er tale om kræft, skal man igennem yderligere undersøgelser for at finde ud af, om kræften har spredt sig. Der kan blive tale om røntgenundersøgelser af lungerne og forskellige blodprøver.

Læs mere:

Røntgenundersøgelse

Blodprøver

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Dette er vigtigt for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

En knude i brystet vil altid blive opereret væk, hvis der er usikkerhed om, hvorvidt den er godartet eller ondartet. Jo tidligere man ved, om der er tale om kræft, desto bedre er chancerne for helbredelse.

Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende