Gå til sygdomsliste

Fjernelse af hele brystet (mastektomi)

Ved brystkræft kan det være nødvendigt at få fjernet hele brystet, hvis kræftknuden er stor, eller hvis der er flere kræftknuder eller forstadier til kræft i brystet (cancer in situ). Formålet med at fjerne hele brystet er at sikre, at alt kræftvæv er væk.

Ved operationen får man fjernet hele det syge bryst og eventuelt en del af lymfeknuderne i armhulen. Operationen kaldes også mastektomi. Mange kan blive sendt hjem allerede samme dag.

Rygning og alkohol
  • Hvis du skal opereres, er det vigtigt, at du forbereder dig på operationen. Jo bedre din krop har det, jo større er chancerne for et godt resultat. Her spiller faktorer som rygning og alkohol ind.
  • Rygning øger risikoen for komplikationer, f.eks. dårlig sårheling, hjerte- og lungeproblemer og infektioner. Sundhedsstyrelsen anbefaler, du hurtigst muligt holder op med at ryge.
  • Enkelte undersøgelser viser dog, at rygere i en periode efter rygeophør kan få øget slimdannelse i lungerne i op til 4 uger efter ophør.

Sundhedsstyrelsens pjece om rygning og operationer

  • Alkohol kan øge risikoen for infektioner, blødninger og hjerte- og lungeproblemer efter en operation. Hvis du drikker over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser og specielt, hvis du drikker over fire genstande dagligt, anbefales det, at du før operationen holder helt op med at drikke alkohol.

Sundhedsstyrelsens pjece om alkohol og operationer

Hjemmeøvelser efter fjernelse af bryst

Flere kvinder oplever gener eller nedsat funktion i deres arm og skulder efter operation for brystkræft. Her finder du træningsøvelser, der kan være med til at forebygge og behandle senfølger efter operation for brystkræft. Du finder også videoer af vævsbehandling, selvdrænage og yogaprogrammer.

Videoer af genoptræning

Efter operationen

Efter operationen vil der være et ar hen over brystvæggen og ud i armhulen.

For nogle kvinder er det muligt at få genskabt brystet ved den samme operation, hvor brystet fjernes. Hos nogle vil det være vanskeligt.

Andre kvinder kan få genskabt brystet senere. Det er plastikkirurgen, som afgør, om en brystrekonstruktion er mulig.

Rekonstruktion af brystet

Hvis man har fået fjernet brystet, kan man ofte tilbydes en rekonstruktion af brystet på et senere tidspunkt.

Rekonstruktionen af brystet udføres af plastikkirurger et halvt eller flere år efter operation, når hele behandlingen er overstået.

Nogle gange rekonstrueres brystet i forbindelse med selve kræftoperationen. Det tilbydes dog generelt kun til patienter, der ikke skal have strålebehandling, eller som er særligt motiverede, da strålebehandling kan forringe det kosmetiske resultat og øge risikoen for komplikationer, f.eks. betændelse.

Billedet viser en kvinde, som har fået fjernet det højre bryst (mastektomi) og fået efterfølgende strålebehandling.

Når det drejer sig om forstadier til brystkræft (carcinoma in situ) og ved forebyggende fjernelse af brystet hos kvinder i familier med arvelig disposition til brystkræft, foregår rekonstruktionen ofte i forbindelse med selve operationen.

Forstadier til brystkræft

De fleste plastikkirurger stiller det krav, at man ikke ryger, hvis der skal laves en rekonstruktion.

Læs mere om forskellige muligheder for at få genskabt brystet:

Rekonstruktion af brystet

Fordele og ulemper ved fjernelse af brystet (mastektomi)

Fordelen ved at få fjernet hele brystet er, at det så ikke altid er nødvendigt at få strålebehandling bagefter.

Fjernelsen af brystet kan have ulemper, bl.a. i form af en følelse af ubalance i kroppen og risiko for kroniske smerter i skuldermuskulaturen. Desuden er det for nogle kvinder en stor psykisk belastning at få fjernet hele brystet. Der findes dog mange forskellige gode brystproteser.

Brystproteser

Hvis du har fået fjernet det ene eller begge bryster, kan du få brug for en brystprotese. Brystprotesen kan alt afhængig af din situation og dit eget ønske enten være en løs protese, der er selvsiddende, eller som skal sættes ind i en bh.

Hvis du har fået fjernet et bryst og skal have en løs brystprotese, har du i første omgang ret til at få bevilget op til to gratis brystproteser af kommunen. Herefter kan du få én udskiftningsprotese om året eller to hvert andet år efter behov. Der gives ikke hjælp til specielle bh'er til løse brystproteser.

På nettet kan du finde en lang række specialbutikker under 'Brystproteser'. Du kan også bede en sygeplejerske på hospitalet om at få besøg af en vejleder fra patientforeningen DBO - Dansk Brystkræft Organisation. Vejlederen vil kunne rådgive dig om fordele og ulemper ved de forskellige proteser og i, hvordan man lever med en brystprotese.

Patientforeningen DBO – Dansk Brystkræft Organisation

Tilskud til brystproteser ved hel eller delvis fjernelse af brystet

Fjernelse af lymfeknuder – 'sentinel node'-metoden

Ved hjælp af 'sentinel node'-metoden kan lægen undersøge, om der er spredning til lymfeknuderne. Hvis man finder kræftceller i en såkaldt skildvagtslymfeknude (sentinel node), får man fjernet flere af armhulens lymfeknuder ved operationen. (Hvis lægen kun finder enkelte kræftceller i skildvagtslymfeknuderne, får man ikke fjernet de resterende lymfeknuder i armhulen).

Lymfeknuderne bliver fjernet og undersøgt i mikroskop. 'Sentinel node'-metoden sikrer, at man ikke får fjernet flere lymfeknuder end nødvendigt. Det nedsætter risikoen for efterfølgende at få hævelse af armen (lymfødem), smerter og problemer med at bevæge armen.

Gener efter operation

Efter operationen kan der komme blod- eller væskeansamling i såret. Det kan forsvinde af sig selv, men må ofte tømmes med en nål (punktur). Der kan også opstå en hævelse i armhulen. Den forsvinder ofte af sig selv, men somme tider skal den tømmes med en nål.

Fantomfornemmelser

En del kvinder oplever fornemmelser eller smerter i det fjernede bryst. De kaldes fantomfornemmelser. De bliver sjældent så generende, at det kræver behandling.

Smerter ved arvævet kan mindskes med fysioterapi

Både ved operation og navnlig ved strålebehandling sker der en slags sammenlimning og skrumpning af vævet, som gør, at der kan være smerter ved arret, og at området omkring er hårdt og uelastisk. Nogle kvinder oplever derfor efter operation, at området omkring operationsarret gør ondt og er hårdt, stramt og uelastisk.

Du kan tale med en sygeplejerske eller en fysioterapeut om bl.a. afspændingsøvelser, behagelige hvilestillinger og om, hvordan du behandler arret efter en brystoperation.

Lymfødem – væskeansamling i armen

Både operation og strålebehandling af armhulen kan give en væskeansamling i armen i den opererede side. Det kaldes lymfødem.

Har man fået fjernet mere end ti lymfeknuder i armhulen og fået strålebehandling, er risikoen for at få lymfødem op til 25 pct. Nogle kvinder kan opleve en tyngdefornemmelse af armen, selvom den ikke er hævet.

Lymfødem kan godt først vise sig mange år efter operationen, men er kun sjældent et tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Hvis man mærker hævelse af hånden eller armen, skal man dog gå til lægen, fordi det er vigtigt at behandle lymfødem så tidligt som muligt. Hævelse i armen kan afhjælpes med såkaldt lymfedrænage, der er en speciel form for fysioterapi, og ved at bruge en særlig tilpasset støttebandage.

Forebyg lymfødem – pas på armen

Det er vigtigt at forhindre, at en eventuel hævelse forværres. Undgå at sidde eller gå med armen hængende passivt. Ofte kan man få hævelsen til at falde ved at hvile armen over hjerteniveau, f.eks. på sofaryggen. Brug gerne armen til daglige gøremål. Det gavner ikke at holde armen i ro.

Læs mere:

Lymfødem

Dansk Lymfødem forening DALYFO

Støt rådgivningen til brystkræftpatienter med 50 kr.
Fjernelse af hele brystet (mastektomi)

På cancer.dk kan alle, der er berørt af brystkræft, få gratis viden om undersøgelser, behandling og rådgivning i tiden med og efter sygdommen.

Dit bidrag er vigtigt, for at vi kan blive ved med at hjælpe kræftpatienter og pårørende.

Støt med 50 kr - send en sms med teksten STØT50 til 1422


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende