Gå til sygdomsliste

Fjernelse af hele brystet (mastektomi)

Ved brystkræft kan det være nødvendigt at få fjernet hele brystet, hvis kræftknuden er stor, eller hvis der er flere kræftknuder eller forstadier til kræft i brystet (cancer in situ). Formålet med at fjerne hele brystet er at sikre, at alt kræftvæv er væk.

Ved operationen får man fjernet hele det syge bryst og eventuelt en del af lymfeknuderne i armhulen. Operationen kaldes også mastektomi.

Mange kan komme hjem allerede samme dag.

Rygning og alkohol
  • Hvis du skal opereres, er det vigtigt, at du forbereder dig på operationen. Jo bedre din krop har det, jo større er chancerne for et godt resultat. Her spiller faktorer som rygning og alkohol ind.
  • Rygning øger risikoen for komplikationer, f.eks. dårlig sårheling, hjerte- og lungeproblemer og infektioner. Sundhedsstyrelsen anbefaler, du hurtigst muligt holder op med at ryge.
  • Enkelte undersøgelser viser dog, at rygere i en periode efter rygeophør kan få øget slimdannelse i lungerne i op til 4 uger efter ophør.

Sundhedsstyrelsens pjece om rygning og operationer

  • Alkohol kan øge risikoen for infektioner, blødninger og hjerte- og lungeproblemer efter en operation. Hvis du drikker over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser og specielt, hvis du drikker over fire genstande dagligt, anbefales det, at du før operationen holder helt op med at drikke alkohol.

Sundhedsstyrelsens pjece om alkohol og operationer

Hjemmeøvelser efter fjernelse af bryst

Flere kvinder oplever gener eller nedsat funktion i deres arm og skulder efter operation for brystkræft.

Her finder du træningsøvelser, der kan være med til at forebygge og behandle senfølger efter operation for brystkræft.

Du finder også videoer af vævsbehandling, selvdrænage og yogaprogrammer.

Brystkræft rehabilitering

Efter operationen

Efter operationen vil der være et ar hen over brystvæggen og ud i armhulen.

For nogle kvinder er det muligt at få rekonstrueret brystet ved den samme operation, hvor brystet fjernes. Hos nogle vil det være vanskeligt.

Andre kvinder kan få rekonstrueret brystet senere. Det er plastikkirurgen, som afgør, om en brystrekonstruktion er mulig.

Rekonstruktion af brystet

Hvis man har fået fjernet brystet, kan man ofte tilbydes en rekonstruktion af brystet på et senere tidspunkt.

Rekonstruktionen af brystet udføres af plastikkirurger et eller flere år efter operation, når hele behandlingen er overstået.

Nogle gange rekonstrueres brystet i forbindelse med selve kræftoperationen. Det tilbydes dog generelt kun til patienter, der ikke skal have strålebehandling, da strålebehandling kan forringe det kosmetiske resultat og øge risikoen for komplikationer, f.eks. betændelse.

Kvinde i bar overkrop, der har fået bortopereret det ene bryst

Billedet viser en kvinde, som har fået fjernet det højre bryst (mastektomi) og fået efterfølgende strålebehandling.

Når det drejer sig om forstadier til brystkræft (carcinoma in situ) og ved forebyggende fjernelse af brystet hos kvinder i familier med arvelig disposition til brystkræft, foregår rekonstruktionen ofte under selve operationen, hvor det syge bryst bliver fjernet. Læs mere om forstadier til brystkræft:

Forstadier til brystkræft

De fleste plastikkirurger stiller det krav, at man ikke ryger, hvis der skal laves en rekonstruktion. Læs mere om forskellige muligheder for at få genskabt brystet:

Rekonstruktion af brystet

Brystproteser

Hvis du har fået fjernet det ene eller begge bryster, kan du få brug for en brystprotese.

Brystprotesen kan alt afhængig af din situation og dit eget ønske enten være en løs protese, der er selvsiddende, eller som skal sættes ind i en bh.

Hvis du har fået fjernet et bryst og skal have en løs brystprotese, har du i første omgang ret til at få bevilget op til to gratis brystproteser af kommunen.

Herefter kan du få én udskiftningsprotese om året eller to hvert andet år efter behov. Der gives ikke hjælp til specielle bh'er til løse brystproteser.

På nettet kan du finde en lang række specialbutikker under 'Brystproteser'.

Tilskud til brystproteser ved hel eller delvis fjernelse af brystet

Fjernelse af lymfeknuder – 'sentinel node'-metoden

Ved hjælp af 'sentinel node'-metoden kan lægen undersøge, om der er spredning til lymfeknuderne.

Hvis man finder kræftceller i en såkaldt skildvagtslymfeknude (sentinel node), får man fjernet flere af armhulens lymfeknuder ved operationen.

Lymfeknuderne bliver fjernet og undersøgt i mikroskop. 'Sentinel node'-metoden sikrer, at man ikke får fjernet flere lymfeknuder end nødvendigt.

Det nedsætter risikoen for efterfølgende at få hævelse af armen (lymfødem), smerter og problemer med at bevæge armen.

Hvis lægen kun finder enkelte kræftceller i skildvagtslymfeknuderne, får man ikke fjernet de resterende lymfeknuder i armhulen.

Gener efter operation

Efter operationen kan der komme blod- eller væskeansamling i såret. Det kan forsvinde af sig selv, men må ofte tømmes med en nål (punktur).

Der kan også opstå en hævelse i armhulen. Dette tømmes ud med en nål.

Fantomfornemmelser

En del kvinder oplever fornemmelser eller smerter i det fjernede bryst. De kaldes fantomfornemmelser. De bliver sjældent så generende, at det kræver behandling.

Smerter ved arvævet kan mindskes med fysioterapi

Både ved operation og navnlig ved strålebehandling sker der en slags sammenvoksning og skrumpning af vævet, som gør, at der kan være smerter ved arret, og at området omkring er hårdt og uelastisk. 

Nogle kvinder oplever derfor efter operation, at området omkring operationsarret gør ondt og er hårdt, stramt og uelastisk.

Du kan tale med en sygeplejerske eller en fysioterapeut om bl.a. afspændingsøvelser, behagelige hvilestillinger og om, hvordan du behandler arret efter en brystoperation.

Lymfødem – væskeansamling i armen

Både operation og strålebehandling af armhulen kan give en væskeansamling i armen i den opererede side. Det kaldes lymfødem.

Har man fået fjernet mere end ti lymfeknuder i armhulen og fået strålebehandling, er risikoen for at få lymfødem op til 25 pct. Nogle kvinder kan opleve en tyngdefornemmelse af armen, selvom den ikke er hævet.

Lymfødem kan godt først vise sig mange år efter operationen, men er kun sjældent et tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Hvis man mærker hævelse af hånden eller armen, skal man dog gå til lægen, fordi det er vigtigt at behandle lymfødem så tidligt som muligt.

Hævelse i armen kan afhjælpes med såkaldt lymfedrænage, der er en speciel form for fysioterapi, og ved at bruge en særlig tilpasset støttebandage.

Forebyg lymfødem – pas på armen

Det er vigtigt at forhindre, at en eventuel hævelse forværres. Undgå at sidde eller gå med armen hængende passivt.

Ofte kan man få hævelsen til at falde ved at hvile armen over hjerteniveau, f.eks. på sofaryggen. Brug gerne armen til daglige gøremål. Det gavner ikke at holde armen i ro. Læs mere:

Lymfødem

Dansk Lymfødem forening DALYFO


Læs mere om operation for brystkræft:

Operation for brystkræft

Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning