Gå til sygdomsliste

Fjernelse af kræftpolypper med kikkert

Små kræftknuder kan findes i polypper, der fjernes med den kikkert, som bruges ved den første undersøgelse for tarmkræft (koloskopi). Som regel opdages kræften først , når polyppen er fjernet og bliver undersøgt. I mange tilfælde er polypfjernelsen tilstrækkelig behandling af kræften, men i andre tilfælde finder man forandringer, der gør det nødvendigt at overveje en opfølgende operation med fjernelse af det stykke tarm, hvor polyppen har siddet.

Efter indførelsen af screening for tarmkræft  findes mange kræftknuder i meget tidligt stadium, d.v.s. når de endnu er meget små. En stor del af dem opdages først, når en polyp fra tarmen undersøges i mikroskopet. På det tidspunkt skal der tages stilling til, om fjernelsen af polyppen kan anses for tilstrækkelig behandling af kræften, eller om man må anbefale en egentlig operation med fjernelse af det stykke tarm, hvor polyppen har siddet.

Når lægen finder et lille område med kræft i en polyp, vurderer lægen, hvor svære celleforandringerne er, om polyppen er fjernet i sundt væv, og flere andre forhold. Der bliver også foretaget en scanning, der skal vise, om der er tegn på kræft andre steder. Alle resultaterne gennemgås i det multidisciplinære team (MDT) , som kommer med en anbefaling vedr. videre behandling.

Anbefalingen kan enten være at gå videre med en egentlig operation med fjernelse af det stykke tarm, hvor polyppen har siddet, eller blot at følge op med kontrol ved hjælp af kikkertundersøgelser og scanninger.

  • Hvis MDT anbefaler at gå videre med operation, vil det næsten altid være fordi polyppen ikke er fjernet sikkert i sundt væv, eller fordi der er forandringer i vævet, som øger risikoen for, at der kan være spredning til de lymfeknuder, der sidder uden for tarmen. I begge tilfælde har operationen til formål at fjerne eventuelt efterladt kræftvæv, og du vil blive tilbudt operation med fjernelse af det syge stykke tarm.
  • Hvis MDT ikke anbefaler at gå videre med operation, vil det være fordi polyppen vurderes at være fjernet i sundt væv og ikke viser tegn på øget risiko for at der er efterladt kræftvæv.

Den endelige beslutning om operation beror på en samlet vurdering af den enkelte, hvor lægen også tager i betragtning, om du kan tåle en større operation, og hvad dine egne ønsker og forventninger er. Det er meget vigtigt, at du får en grundig samtale med kirurgen om behandlingsmulighederne og deres fordele og ulemper. Du bør tage en pårørende med til samtalen, og du kan  bede om betænkningstid, hvis du er i tvivl.

Lokal operation i endetarmen (transanal endoskopisk mikrokirurgi, TEM)

Undertiden er der selv efter de forskellige scanninger og vævsprøver fortsat tvivl om, knuden er godartet eller ondartet. I sådanne tilfælde kan du blive tilbudt en lille operation, hvor lægen gennem endetarmsåbningen indfører en metalkikkert og gennem den fjerner et stykke af tarmvæggen sammen med knuden. Operationen kræver fuld bedøvelse, men den er skånsom, og du kan som regel udskrives kort efter. Den fjernede knude bliver undersøgt  omhyggeligt i mikroskopet, og lægen skal så tage stilling til, om den lille operation er tilstrækkelig, eller om du skal have en større operation .

TEM-teknikken kan også i særligt udvalgte tilfælde vælges som en behandling af endetarmskræft hos ældre og skrøbelige patienter, der ikke tåler en større operation. Eventuelt i kombination med stråle- og kemoterapi.


Alt om behandling af endetarmskræft:

Behandling af endetarmskræft (overblik)

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende