Palliativ behandling - lindrende behandling
Palliativ behandling handler om at give støtte og pleje til folk med en livstruende sygdom, så de har det bedst muligt gennem hele forløbet. Behandlingen tager sig af både kroppen, sindet og følelseslivet og tilbydes både af almindelige sundhedstilbud og specialiserede steder som f.eks. det palliative team.
Lindring under hele sygdomsforløbet
Formålet med palliativ/lindrende behandling er at sikre, at alle, der er ramt af livstruende sygdom, får støtte, behandling, pleje og omsorg gennem hele sygdomsforløbet – og ikke kun i den sidste tid.
Lindrende behandling hæmmer eller behandler symptomer fra sygdommen - eller bivirkninger af behandlingen.
Uanset hvor du er i dit sygdomsforløb, er det vigtigt, du fortæller, hvordan du har det, og hvilke gener, du oplever. Langt det meste kan lindres. Både smerter og andre ubehagelige gener fra sygdommen. Hvis du er i tvivl, så spørg din læge. Næsten uanset hvordan du har det, kan der gøres noget.
Det hele menneske
Når der er behov for palliativ indsats, ser man på ’det hele menneske’, det vil sige både fysiske, psykiske, psykosociale og åndelige/eksistentielle problematikker. Lindrende behandling er derfor ikke kun medicinsk behandling, men også omsorg, sygepleje, samtale og hjælp til at håndtere f.eks. angst.
Konkret drejer det sig ofte om at mindske smerter, sikre bevægelighed og øge livskvaliteten. Behandlingen varierer fra person til person alt efter behov:
- Fysiske udfordringer kan være: Træthed, smerter, forstoppelse, diarre, kvalme og opkastninger, åndenød, ødemer, synkebesvær/og fejlsynkning/mundtørhed
- Psykiske udfordringer kan være: Sorg, angst, depression, uro, kontroltab, ændret kropsopfattelse og forvirring
- Sociale udfordringer kan være: Tab af identitet, tab af kontakt til socialt netværk, tab af job, problemer med økonomien og bekymring for børnenes/ægtefællens fremtid
- På det åndelige plan kan man have brug for at drøfte spørgsmål som f.eks.: Hvad er meningen med livet, når man bliver uhelbredeligt syg? Hvorfor har jeg fået kræft? Hvordan bevarer jeg håbet? Hvordan kan jeg leve, når jeg ved, jeg snart skal dø? Tanker om døden og hvad der sker, når man er død.
Basal og specialiseret indsats
Den palliative indsats findes på to niveauer:
- Det basale niveau, hvor det kan være egen praktiserende læge, hospital, plejecenter og/eller den kommunale hjemmepleje, der yder den palliative pleje og behandling
- Det specialiserede niveau, hvor dem, der arbejder med det, har det som hovedopgave. Det er palliative enheder på hospitalet, udekørende palliative teams og hospices, der står for behandling og pleje.
Det er egen læge eller den behandlingsansvarlige læge, der kan henvise til den specialiserede palliative indsats, hvis der er behov for specialiseret palliation.
Holdning til palliation
En del kræftpatienter henvises for sent til palliativ behandling i deres sygdomsforløb og får derfor ikke optimal lindring. Det forringer livskvaliteten. Kræftens Bekæmpelse mener, det er vigtigt, at kræftpatienter får afdækket behov og tilbudt palliativ indsats tidligt i et sygdomsforløb.
Den sidste tid
Hvis man ikke kan helbredes, og kræftbehandlingen afsluttes, vil nogle mennesker have et stort behov for at tale om livet og døden, mens det vigtigste for andre er at leve så normalt som muligt. Selv om kræftbehandlingen afsluttes, er der meget, man kan gøre for at værne om livskvaliteten.
Den sidste tidKræftlinjen
Du kan få gratis, professionel rådgivning på Kræftlinjen af bl.a. psykologer og socialrådgivere. Ring til os på 80 30 10 30 eller skriv via chatrådgivningen. Kræftlinjen har åbent alle hverdage kl. 9-21 og kl. 12-17 i weekenden. Kun lukket på helligdage.
Kræftlinjen