Gå til sygdomsliste

Hvad er en sund vægt?

En sund vægt er den vægt, der giver den mindste risiko for at påvirke dit helbred negativt. En sund vægt afspejler sig både i mængden og fordelingen af fedt i kroppen.

Hvad er vægt

Begreberne ”overvægt” og ”svær overvægt” beskriver tilstande, hvor der er ophobet for meget fedt i kroppen, og som kan give en større risiko for udvikling af en række sygdomme, herunder mindst 15 kræftformer, type-2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Men vi mennesker er ikke bygget ens, og derfor er der mennesker, der bedre kan tåle en ophobning af fedt i kroppen, og derfor ikke udvikler følgesygdomme. Men vi ved endnu ikke nok om, hvorfor forskellige mennesker kan tåle en højere ophobning af fedt i kroppen end andre.

Nogle simple redskaber, som f.eks. BMI, taljemål og hofte-talje-ratio, kan give en overordnet fornemmelse for mængden og fordelingen af fedtet i kroppen. Men de kan ikke give en specifik risikovurdering for hver enkelt individ. Hvis man ønsker en individuel vurdering, er det vigtigt, at tale med en professionel (f.eks. din læge eller en autoriseret diætist), der kan hjælpe med ekstra målinger, der giver et mere sammensat billede.


BMI

BMI viser forholdet mellem højde og vægt og er en populær klinisk metode til at vurdere befolkningens fordeling i forskellige vægtkategorier. BMI beregnes som: vægt i kg/(højde i meter x højde i meter). For voksne over 18 år ser skalaen sådan ud:

Under 18,5 Undervægt
18,5 – 24,9 Normalvægt
25,0 – 30,0 Overvægt
Over 30,0 Svær overvægt

Taljemål

Taljemålet viser, om du har for meget fedt på maven, som er særligt usundt hvis det sidder omkring organer som hjertet, leveren eller nyrerne. Mål din talje på det smalleste sted mellem nederste ribben og hoftebenet.

Mænd Kvinder
Under 94 cm Under 80 cm Ikke for meget fedt på maven

Talje-hofte forhold

Forholdet mellem omkredsen af din talje og din hofte viser om fordelingen af fedtet i din krop er sund. Mål din talje på det smalleste sted mellem nederste ribben og hoftebenet. Mål hoften hvor omkredsen er størst. Forholdet beregnes som (talje i cm/hofte i cm).

 

Talje-hofte forholdet er sundest hvis det er:

Mænd Kvinder
Under 0,95 Under 0,85


Kilder

WHO. Obesity. https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1 

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Expert Report 2018. Diet, nutrition and physical activity: Energy balance and body fatness.

IARC Handbooks of Cancer Prevention, volume 16: Absence of Excess Body Fatness

Sundhedsstyrelsen (2018). Forebyggelsespakke – Overvægt. 2. udgave. København; Sundhedsstyrelsen.