Gå til sygdomsliste

Screening for brystkræft

Kvinder mellem 50 og 69 år bliver hvert andet år tilbudt en mammografi – en røntgenundersøgelse af brystet. Det kaldes også mammografi- eller brystkræftscreening. Du får en invitation i E-boks eller med posten fra den region, du bor i.

Er du berørt af Ringstedsagen?

På Ringsted Sygehus har et stort antal kvinder i flere år fået mangelfulde brystundersøgelser. Læs om sagen, og hvad du kan gøre, hvis du er berørt af sagen:

Ringstedsagen

Røntgenundersøgelsen kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, som man ikke selv kan mærke med fingrene.

Jo tidligere forandringen opdages, desto større er sandsynligheden for, at kræften ikke har spredt sig og dermed større chance for at blive helbredt. Der er sket mange fremskridt i behandlingen af brystkræft. Men den vigtigste faktor i forhold til behandling og muligheden for at blive helbredt er stadig, at sygdommen opdages så tidligt som muligt. Derfor er det en god ide at deltage i mammografiscreening.

Tidlig opsporing og nedsat dødelighed

Mammografiscreening har til formål at nedsætte dødeligheden af brystkræft. Med screening bliver de fleste kræftknuder opdaget så tidligt, at kvinderne oftere kan få en brystbevarende operation og dermed undgå at få fjernet hele brystet.

Man screener kvinder i alderen 50-69 år, fordi denne aldersgruppe hyppigst rammes af brystkræft. Halvdelen af alle de kvinder, der får brystkræft, er mellem 50 og 69 år.

Screening har medført, at flere kvinder får en mere skånsom behandling, og at færre kvinder dør af brystkræft. Bliver man som kvinde screenet hvert andet år, øger man chancen for, at en eventuel kræftknude opdages tidligt.

Beregninger viser, at mammografiscreening kan nedsætte dødeligheden af brystkræft med mere end 20 pct. hos de kvinder, der har sygdommen.

Kvinde får taget mammografi

En undersøgelse er ikke altid nok

Hvis røntgenbilledet viser en knude eller en forandring i brystet, der giver lægerne mistanke om kræft, vil du blive indkaldt til en ny undersøgelse. Mistanken om kræft kan først be- eller afkræftes efter nærmere undersøgelser. To-fem pct. af de undersøgte kvinder bliver genindkaldt. De allerfleste bliver frikendt alene efter en klinisk mammografi og eventuelt en celle- eller vævsprøve. I enkelte tilfælde er det nødvendigt at fjerne knuden, før mistanken om kræft kan afkræftes.

Læs mere:

Sådan foregår screening for brystkræft

Fordele og ulemper ved screening for brystkræft

Spørgsmål og svar om mammografiscreening