Gå til sygdomsliste

Fordele og ulemper ved screening for tarmkræft

Der er både fordele og ulemper ved screening for tarmkræft.

Fordele ved at screene for tarmkræft

Ved at undersøge en afføringsprøve for usynligt blod, kan man opdage tarmkræft på et tidligt tidspunkt. Det giver bedre muligheder for at blive behandlet og helbredt for sygdommen. 

Uden screening opdages tarmkræft som regel ved, at en person går til lægen med symptomer såsom blod eller slim fra endetarmen eller langvarige ændrede afføringsvaner.

Ulemper ved at screene for tarmkræft

Ingen test er 100 procent sikker, og i nogle tilfælde kan testen give forkerte svar. Man taler om falsk positive og falsk negative svar.

Ved et falsk positivt svar giver testen mistanke om tarmkræft. Alle der får et positivt svar, dvs. at der er fundet noget mistænkeligt i prøven,– skal undersøges nærmere.

Nogle personer får at vide, at der er fundet blod i deres afføring, selvom de ikke har tarmkræft. Blodet kan f.eks. skyldes polypper, sår, en rift i tarmen eller hæmorider. Men det er ikke normalt at have blod i afføringen. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt for at finde årsagen til, at man bløder i/fra tarmen.

Personer, der får et falsk positivt svar, kan blive meget bekymrede. Først efter kikkertundersøgelsen kan det udelukkes, at de har tarmkræft.

En kræftknude i tarmen bløder ikke altid. Derfor kan man godt have en kræftknude uden at få blod i afføringen. Ved et falsk negativt svar viser testen ikke blod i afføringen og giver derfor ikke mistanke om tarmkræft, selv om man reelt har sygdommen.