Gå til sygdomsliste

Solbeskyttelse i børnehaven

Det er vigtigt at beskytte børn i solen, når de befinder sig i børnehaven. Jo flere solskoldninger vi får i barndommen, des større er risikoen nemlig for at udvikle kræft i huden senere i livet. Tag ansvar for børnene i din institution og hjælp dem med at få gode solvaner.

Solbeskyttelse af børn er særlig vigtig
Børn skal ikke undgå solen. Men det er vigtigt, at I sørger for, at de bliver beskyttet i solen, når uv-indekset er 3 eller mere. Jo flere solskoldninger vi får i barndommen, des større er risikoen nemlig for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Nyd solen sammen med børnene

Gå ud og nyd solen og lyset sammen med børnene, men gør det med omtanke. Hold øje med uv-indekset og følg Solkampagnens solråd om skygge, solhat og solcreme.

Læs mere om Solkampagnens solråd.

Mellem kl. 12 og 15
Solkampagnen opfordrer ikke til, at børn skal være inde mellem 12 og 15 – de skal blot være beskyttede i solen, når det er nødvendigt.

Er I ude i tidsrummet, skal børnene være i skygge, eller være beskyttet af tøj, der dækker til knæ og albuer. Derudover skal de bruge solhat og solcreme, hvor tøjet ikke dækker.

Solkampagnen anbefaler, at I bruger solcreme, der er parfumefri og miljømærket, f.eks. Svanemærket eller Blomsten.´

Faktaark om børn og solbeskyttelse

Uv-indekset – hjælp til sikker solbeskyttelse

Den største koncentration af den skadelige uv-stråling falder mellem 12 og 15. Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår I skal beskytte børnene.

Er uv-indekset 3 eller derover, er det tid til solbeskyttelse.

Solkampagnen har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen lavet en uv-app, hvor du kan få gode råd til solbeskyttelse og notifikationer, når uv-indekset er højt. Du kan desuden se uv-indekset på en specifik lokation - eksempelvis dér, hvor jeres børnehave ligger.

Vedtag en solpolitik

Det er en rigtig god idé, at I vedtager en solpolitik i jeres børnehave. På den måde arbejder I aktivt med solbeskyttelse og forebyggelse af kræft i huden.

Download en solpolitik her: solpolitik (pdf).

D-vitamin og sol

Sollys er vigtig, ikke mindst pga. vores behov for D-vitamin. Solkampagnen anbefaler derfor, at vi skruer ned, men ikke slukker, for solen.

De fleste børn og voksne får tilstrækkelig D-vitamin fra solen, når vi i hverdagen opholder os udendørs med solbeskyttelse midt på dagen, når uv-indekset er højt.

D-vitamin og sol

 

Uv-armbånd tilbagetrækkes

Der er sket en fejl i produktionen af vores uv-armbånd, der er solgt via Matas.
Fejlen er ikke skadelig, men armbåndene virker ikke efter hensigten.
Matas har intet ansvar for fejlen, men du kan returnere købte armbånd hos Matas.

Læs mere om tilbagetrækningen

Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen