Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

Kræft i huden

Danmark har en af verdens højeste forekomster af kræft i huden. Det skyldes, at vi ofte bliver solskoldede, og at vi er flittige brugere af solarier. Langt de fleste tilfælde af kræft i huden kan derfor forebygges med fornuftig soladfærd.

'Kræft i huden' dækker over to kræftformer

Betegnelsen kræft i huden dækker over to typer kræft: almindelig hudkræft og modermærkekræft. Almindelig hudkræft er den hyppigste, og er sjældent dødelig. Modermærkekræft er den farligste, mest aggressive og kan i værste fald være dødelig.

Forbrændinger øger risikoen for kræft i huden

Læs mere om modermærkekræft på cancer.dk
Læs mere om hudkræft på cancer.dk

Behandling af kræft i huden

Begge typer kræft i huden skal under behandling. Jo tidligere kræft i huden opdages og behandles, jo større chancer er der for at blive helbredt.

Modermærkekræft behandles først og fremmest med operation, men man kan også få strålebehandling. Chancen for at overleve modermærkekræft afhænger af, hvor tidligt sygdommen bliver opdaget og behandlet.

De fleste tilfælde af almindelig hudkræft kan helbredes med et operativt indgreb. Der er stor risiko for, at man får sygdommen igen, hvis man først har fået kræft i huden.

Mere end 165.000 danskere ramt

1 ud af 7 danskere udvikler kræft i huden. Lige nu lever mere end 165.000 danskere med sygdommen. Over de sidste 30 år er antallet af nye tilfælde af kræft i huden mere end firedoblet blandt kvinder og mere end tredoblet blandt mænd.

Forebyggelse af kræft i huden

Størstedelen af alle tilfælde af kræft i huden skyldes for store doser af uv-stråling fra solen eller solarier.

Med skygge, solhat, solcreme og sluk solariet er det let at beskytte sig i solen

Det er heldigvis let at forebygge kræft i huden med fornuftig soladfærd. Undgår man solskoldninger, kan man forebygge langt de fleste tilfælde af kræft i huden. Jo flere solskoldninger man får, jo større er risikoen nemlig for at udvikle sygdommen.

Uv-indekset kan hjælpe

Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal beskytte sig i solen. Den største koncentration af uv-stråling falder mellem 12 og 15.

Når uv-indekset er 3 eller derover, er det tid til at søge skygge eller finde solhat, dækkende tøj og solcreme frem.

Læs mere om uv-indekset her.

Andre nyttige links:

Faktaark om kræft i huden (pdf)
Faktaark om solbeskyttelse i Danmark (pdf)
Faktaark om solarium (pdf)

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om uv-indeks appen