Gå til sygdomsliste

Kræft i huden - forebyggelse og behandling

'Kræft i huden' dækker over to kræftformer

Betegnelsen kræft i huden dækker over to typer kræft: almindelig hudkræft og modermærkekræft. Almindelig hudkræft er den hyppigste, og er sjældent dødelig. Modermærkekræft er den farligste, mest aggressive og kan i værste fald være dødelig.

Forbrændinger øger risikoen for kræft i huden

Læs mere om modermærkekræft på cancer.dk
Læs mere om hudkræft på cancer.dk

Forebyggelse af kræft i huden

Op imod 90% af alle tilfælde af kræft i huden skyldes for store doser af uv-stråling fra solen eller solarier. Det betyder, at langt de fleste tilfælde af kræft i huden kan forebygges, hvis vi omgås solen med omtanke og undlader at gå i solarium. Du omgås solen med omtanke, hvis du følger solrådene om skygge, solhat og solcreme, når uv-indekset er 3 eller derover. 
Det er især vigtigt at undgå solskoldninger, hvis du vil forebygge kræft i huden, men også den samlede mængde af uv-stråling, du får gennem livet har betydning. 

Behandling af kræft i huden

Begge typer kræft i huden skal under behandling. Jo tidligere kræft i huden opdages og behandles, jo større chancer er der for at blive helbredt.

Modermærkekræft behandles først og fremmest med operation, men man kan også få strålebehandling. Chancen for at overleve modermærkekræft afhænger af, hvor tidligt sygdommen bliver opdaget og behandlet.

De fleste tilfælde af almindelig hudkræft kan helbredes med et operativt indgreb. Der er stor risiko for, at man får sygdommen igen, hvis man først har fået kræft i huden.

 

Uv-armbånd tilbagetrækkes

Der er sket en fejl i produktionen af vores uv-armbånd, der er solgt via Matas.
Fejlen er ikke skadelig, men armbåndene virker ikke efter hensigten.
Matas har intet ansvar for fejlen, men du kan returnere købte armbånd hos Matas.

Læs mere om tilbagetrækningen

Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen