Gå til sygdomsliste

Kræft i huden i tal

Her kan du læse mere om, hvor mange der bliver ramt af kræft i huden og hvem, der bliver ramt.

Stor stigning i kræft i huden

Gennem de seneste 30 år er antal tilfælde af kræft i huden mere end firedoblet for danske kvinder og mere end tredoblet for danske mænd.

52 danskere får hver dag konstateret kræft i huden. I alt bliver der registreret cirka 19.000 nye tilfælde af sygdommen om året.

Almindelig hudkræft - Danmarks hyppigste kræftform

Mere end 181.000 nulevende danskere har på et tidspunkt i deres liv fået konstateret sygdommen. Formodentlig er tallet dobbelt så stort, da mange tilfælde ikke bliver registreret.

Hvis man én gang har haft almindelig hudkræft, er der risiko for, at sygdommen dukker op igen et nyt sted. Derfor går de fleste, der har haft sygdommen, til jævnlig kontrol hos en hudlæge.

Heldigvis overlever næsten alle, der bliver ramt af almindelig hudkræft. Det kan dog give grimme ar at få fjernet almindelig hudkræft. Mange får sygdommen på ørene, næsen og ved øjet, hvor ar kan være generende.

Brug af solarier øger markant risikoen for modermærkekræft.

Modermærkekræft – den mest alvorlige form for kræft i huden

I løbet af de seneste 30 år er antal tilfælde af modermærkekræft mere end tredoblet.

Denne kedelige statistik har givet Danmark en 4. plads på listen over lande med flest tilfælde af modermærkekræft i verden, når der tages højde for befolkningsstørrelse og aldersfordeling.

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt de 15-34-årige.

Ca. 33.000 nulevende danskere på et tidspunkt i deres liv fået konstateret modermærkekræft. Hvert år registreres 2.500 nye tilfælde af sygdommen. Heldigvis er 94 % af mændene og 96 % af kvinderne, der får modermærkekræft, i live 5 år efter diagnosen på trods af, at sygdommen kan være aggressiv.

Der dør ca. 270 danskere om året af modermærkekræft.

Kræft i huden koster mange penge

Kræft i huden koster hvert år det danske sundhedssystem 250 millioner kroner. En sammenlignende analyse viser at Danmark bl.a. bruger flere penge på kræft i huden pr. indbygger end Sverige, England, Tyskland, Frankrig, USA og Canada. Danmark overgås i undersøgelsen kun af Australien og New Zealand.

I Australien er kræft i huden den dyreste kræftform overhovedet. Her har man en stor forebyggelses indsats og har beregnet, at hver gang man investerer 1 dollar i forebyggelse af kræft i huden, så sparer man 2,30 dollar i omkostninger.

Andre nyttige links:
Faktaark om kræft i huden (pdf)

 

Uv-armbånd tilbagetrækkes

Der er sket en fejl i produktionen af vores uv-armbånd, der er solgt via Matas.
Fejlen er ikke skadelig, men armbåndene virker ikke efter hensigten.
Matas har intet ansvar for fejlen, men du kan returnere købte armbånd hos Matas.

Læs mere om tilbagetrækningen

Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen