Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

Solbeskyttelse

Solbeskyttelse er vigtig. Kræft i huden er nemlig blevet den hyppigste kræftform i Danmark pga. danskernes uhensigtsmæssige sol- og solarievaner. Kræft i huden er imidlertid let at forebygge, hvis man blot følger Solkampagnens fire solråd.

Solkampagnen –- Skru ned for solen mellem 12 & 15

Det er dejligt at være ude, når solen skinner. Vi skal ikke undgå solen, men bare omgås den med sund fornuft. I dag lever mere end 165.000 danskere med kræft i huden, og tallet er i stadig stigning. Kræft i huden er dermed den hyppigste kræftform i Danmark.

Følg Solkampagnens solråd og undgå at blive solskoldet.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden sætter med Solkampagnen fokus på sol og kræft i huden. Med sloganet ’Skru ned for solen mellem 12 & 15’ og de fire solråd; skygge, solhat, solcreme og sluk solariet, er kampagnen en venlig håndsrækning, der skal hjælpe danskerne med at omgå solen med omtanke.

De fire solråd

Det er heldigvis nemt at forebygge kræft i huden ved at følge Solkampagnens fire solråd:

 • Skygge
 • Solhat
 • Solcreme
 • Sluk solariet

Solrådene er opstillet i prioriteret rækkefølge. Følger man disse råd, undgår man forbrændinger og på længere sigt kræft i huden.

Print folder med de fire solråd (pdf)

Hold så vidt muligt børn i skyggen mellem kl. 12 & 15 på dage, hvor uv-indekset er 3 eller derover.

Solbeskyttelse forebygger kræft –især hos børn

Får vi for store doser af solens skadelige uv-stråling, bliver huden rød. Jo flere forbrændinger og jo højere livstidsdoser af uv-stråling, desto større er risikoen for at udvikle kræft i huden.

Solbeskyttelse er derfor særlig vigtig i forhold til børn. Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, desto større risiko har barnet for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Faktaark om solbeskyttelse af børn (pdf)

Uv-indekset –- hjælp til sikker solbeskyttelse

Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal beskytte sig mod solens stærke stråler. Er uv-indekset 3 eller derover, skal du bruge solbeskyttelse. Den største koncentration af uv-stråling falder mellem klokken 12 og 15.

Hvad er uv-stråling?

Med Solkampagnens nye uv-app kan du tjekke uv-indekset, der hvor du bor - eller få gode råd og vejledning om solbeskyttelse. Læs mere om app’en her.

Følg solrådene og få nok D-vitamin

Solkampagnen anbefaler, at vi skruer ned, men ikke slukker for solen. Sollys er vigtigt - ikke mindst pga. vores behov for D-vitamin.

D-vitamin dannes, når solens uv-stråler rammer huden. Men selvom man omgås solen med omtanke, bruger solcreme og opholder sig i skyggen mellem kl. 12 og 15, får man stadig sin nødvendige dosis D-vitamin.

 • Kroppen danner nok D-vitamin, hvis blot man er ude 10-20 minutter om dagen 3 gange om ugen.
 • Om sommeren ophobes D-vitaminet desuden i et lager, som vi kan tære på i vinterhalvåret.

Læs mere om D-vitamin og sol

Når skaden er sket
Har du været for længe ude i solen og er blevet forbrændt, så er her nogle gode råd, du kan følge.

 • Hold dig væk fra solen indtil rødme, ømhed og afskallet hud er væk.
 • Drik rigelige mængder vand
 • For at lindre, kan man køle det solskoldede område med lunken (cirka 25 grader) vand i en halv til en hel time. Vær forsigtig med børn, som kan blive meget afkølede
 • Smør jævnligt med fugtighedscreme
 • Hvis du er blevet så forbrændt, at huden er helt mørkerød, anbefaler vi, at du søger læge.
 • Forbrændte børn skal altid til læge

Det er dernæst vigtigt, at du holder øje med forandringer i din hud på hele kroppen i lang tid efter en forbrænding. Bliv klog af skade og sørg fremover for altid at følge solrådene: Skygge, solhat og solcreme.

Andre nyttige links:

D-vitamin og solcreme

Faktaark om solbeskyttelse i Danmark (pdf)

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om uv-indeks appen