Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kost og kræft

9 pct. af alle kræfttilfælde skyldes usund kost og er derfor én af de vigtigste årsager til kræft.

Kost og kræft

9 ud af 100 kræfttilfælde skyldes kosten

Hvert år får 3.550 danskere kræft på grund af usund kost. Den mad du spiser har især betydning for udvikling af kræft i de organer maden kommer i kontakt med:

Tyk- og endetarmskræft

Kræft i mavesækken

Kræft i mund, svælg og strubehoved

Typer af mad der gør din risiko for at få kræft mindre

  • Grøntsager og frugt – giver mindre risiko for kræft i munden, svælg og strubehoved.
  • Fuldkorn og mejeriprodukter – giver mindre risiko for tyk- og endetarmskræft.

Typer af mad der gør din risiko for at få kræft større

  • Forarbejdet kød som pålæg og pølser – øger risikoen for tyk- og endetarmskræft og mavekræft.
  • Kød fra firbenede dyr som gris og okse – øger risikoen for tyk- og endetarmskræft.
  • Salt – store mængder saltkonserverede fødevarer øger risikoen for mavekræft.
Fup&Fakta om mælk

Forskningen viser ingen sammenhæng mellem mælk og brystkræft eller kræft i æggestokkene. Men måske øger store mængder risikoen for prostatakræft. Til gengæld forebygger mælk og mejeriprodukter sandsynligvis kræft i tyk- og endetarm.

Læs mere om mælk og kræft

Kilde:

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018.

 

Kig efter Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet sikrer dig en vare med masser af fuldkorn.

Lær mere om fuldkorn