Gå til sygdomsliste

Røgfrit hjem

Et røgfrit hjem er med til at sikre et godt indeklima i hjemmet. Vi tilbringer i gennemsnit 16 timer af døgnet i vores eget hjem, og det er derfor vigtigt med et godt indeklima. Et røgfrit hjem har også andre fordele: Bedre lugt, mindre behov for rengøring, ingen nikotin-gule vægge mm.

Vi tilbringer i gennemsnit 16 timer af døgnet i vores eget hjem.1 Indeklimaet i hjemmet har derfor stor betydning for vores helbred og velbefindende. Der er mange ting, man selv kan gøre for at sikre et godt indeklima. En af tingene er at gøre sit hjem røgfrit - dvs. at der aldrig bliver røget indendørs. Dermed undgår man, at hjemmet unødigt bliver forurenet med giftige og kræftfremkaldende stoffer.

Fordele ved et røgfrit hjem

 • Ingen skadelige stoffer fra tobaksrøgen i hjemmet.
 • Bedre indeklima
 • Behageligere lugt
 • Mindre rengøring
 • Ingen nikotin-gule vægge og gardiner
 • Mindre behov for maling
 • Nemmere at sælge sin bolig

Flyt røgen udendørs

Hvis der ryges indendørs, bliver luften forurenet med kræftfremkaldende stoffer og partikler. Røgen spreder sig fra rum til rum og fra etage til etage2, så det beskytter ikke at begrænse rygningen til enkelte rum. Rygning under emhætten eller med åbent vindue kan heller ikke fjerne alle de skadelige stoffer fra tobaksrøgen. Ved at flytte røgen udendørs dvs. at der aldrig ryges indendørs i hjemmet, beskytter man sig selv og sin familie mod tobaksforurenet luft og gammel røg i hjemmet.

Næsten 4 ud af 5 har et røgfrit hjem

78 % af danskerne har gjort deres hjem røgfrit. Dvs. der bliver aldrig røget indendørs. Også blandt dem, der ryger, er der flere og flere, der flytter røgen udendørs. I 2010 havde 33 pct. af rygerne et røgfrit hjem - i 2016 var det 52 pct.3

Røgfrit hjem

Gammel røg bliver siddende i månedsvis

Det tager under 10 minutter at ryge en cigaret, men rester fra tobaksrøgen er i hjemmet længe efter cigaretten er slukket, og den synlige røg er væk. Resterne fra tobaksrøgen (gammel røg) kan f.eks. ses som en gullig misfarvning af vægge, lofter mm. Gammel røg består bl.a. af nikotin, men mange andre stoffer bliver også tilbage. Undersøgelser har vist, at rester fra tobaksrøgen kan blive siddende i månedsvis.4

Især små børn er sårbare over for tobaksrøg i hjemmet

Små børn er særlig sårbare over for røg i hjemmet. De tilbringer meget tid indendørs, og vil dermed indånde mange af røgens skadelige stoffer, hvis der bliver røget indendørs. Men små børn opholder sig også meget på gulvet og er dermed i tæt kontakt med den gamle røg, som har sat sig i støv, på tæpper, legetøj mm. Små børn undersøger ting med munden og kommer dermed til at indtage de stoffer og partikler, som f.eks. har sat sig på legetøj.5

Røgfrit hjem

Kilder

 1. Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut. Miljøfaktorer i danskernes hverdag - med særligt fokus på boligmiljø. 2003.
 2. Lofroth, G. Environmental tobacco smoke: multicomponent analysis and room-to-room distribution in homes. Tob. Control, 1993, 2.
 3. Danskernes udsættelse for tobaksrøg. TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2016. 
 4. Matt et al. When smokers quit: exposure to nicotine and carcinogens persists from thirdhand smoke pollution. Tob. Control 2016; 0, 1-9.
 5. Matt et al. Households contaminated by environmental tobacco smoke: sources of infant exposures. 2004, Tob Control, 13.

 

Røgfri Fremtid

- Jeg synes ikke, at 40 børn og unge skal begynde at ryge hver dag. Hvorfor gør I ikke noget?

Se filmen
Læs mere på røgfrifremtid.dk


Ren luft til ungerne

Pjece med råd og vejledning til at beskytte børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne


Røgfri Baby

I tvivl? Røg eller Røgfri baby

Hjemmesiden Røgfri Baby giver støtte til gravide, der gerne vil  stoppe med at ryge.

Røgfri Baby