Forstadier til blærekræft
Celleforandringer er ikke kræft. Celleforandringer på livmoderhalsen er forstadier, der kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke bliver behandlet.
Om forstadier til blærekræft
Cellerne i blærens slimhinde kan begynde at vokse og blive til polypper. Polypperne kan indeholde celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft.
Celleforandringer og polypper kan kontrolleres og behandles, så det er derfor sjældent, at de udvikler sig til kræft.
Indersiden af blæren er dækket af en tyk slimhinde. Det er i slimhinden, polypperne kan opstå og videreudvikle sig til kræft.
Tegn på forstadier til blærekræft
Man kan få symptomer som blod i ens tid, hyppig trang til at tisse, trykken eller lette smerter bag kønsbenet og tilbagevendende infektioner i urinvejene.
Det er vigtigt at huske, at de samme symptomer også kan opleves ved andre sygdomme.
Undersøgelser af forstadier til blærekræft
For at finde ud af, om man har forstadier til blærekræft, får man foretaget en kikkertundersøgelse, hvor lægen tager en vævsprøve fra blærens slimhinde.
Lægen laver også en CT-scanning af blæren, nyrerne og urinlederne. Man får først diagnosen forstadier, når en vævsprøve viser, at der er forstadier til stede.
Behandling
Polypper i blæren fjernes ved en kikkertoperation gennem urinrøret. I nogle tilfælde bliver man også behandlet med blæreskylning efter kikkertoperationen.
Blæreskylning nedsætter risikoen for at danne polypper. Behandlingen mindsker risikoen for tilbagefald med omkring 50 pct.
Efter man har fået fjernet en polyp eller er blevet behandlet for celleforandringer, vil man som regel få foretaget en kikkertundersøgelse af blæren med et mellemrum på 4 måneder.