Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hvis operation ikke er mulig ved kræft i galdeblære- eller galdegange, kan kemoterapi være en mulighed.
Det er blevet almindeligt at få tilbudt kemoterapi, hvis man ikke umiddelbart kan opereres for kræft i galdeblære eller galdegange. Hos nogle virker kemoterapien så godt, at man efterfølgende kan blive opereret og få fjernet knuden.
Professor, overlæge, dr. med., ph.d. Michael Bau Mortensen
Kemoterapien består som regel af to forskellige stoffer, som du får i et drop.
Behandlingen kan få kræften til at blive mindre eller holde sygdommen i ro. Hos nogle patienter kan kræften blive så lille, at det er muligt at blive opereret efterfølgende.
Du får en kombination af to slags kemoterapi, cisplatin og gemcitabin. Denne kombination har vist sig mest effektiv og har begrænsede bivirkninger.
Behandlingen foregår i blokke af 3 uger og kræver ikke indlæggelse. På dag 1 og dag 8 får man behandlingen med de to stoffer i et drop. Behandlingen tager 3-4 timer. Den gentages efter en uge, hvorefter der springes en uge over (således 2 behandlinger på 3 uger). Hver 3. uge gentages dette forløb.
Hver 12. uge skal man have foretaget en CT-scanning. Hvis scanningen viser, at kræften bliver mindre eller ikke vokser, fortsætter behandlingen. Hvis kræften vokser, afbrydes behandlingen. Man får højst cisplatin i 6 måneder.
Ved denne behandling er der god mulighed for at slå sygdommen ned og derved opnå forlænget levetid med god livskvalitet.
Listen viser mulige bivirkninger, og man får ikke nødvendigvis alle de nævnte bivirkninger.
Hvis man har en genændring i genet FGFR2, ser stoffet pemigatinib ud til at have en gavnlig effekt. Det er dog kun en lille gruppe af patienterne med galdevejskræft fra leveren, som har denne genændring. Lægerne undersøger for genændringen i den vævprøve, der blev taget, da diagnosen blev stillet. Læs mere:
Der forskes i immunterapi (stimulerer ens eget immunforsvar til at genkende kræftcellerne og derved fjerne dem) som behandling af patienter med kræft i galdeblære eller galdevejene, hvor kemoterapi ikke hjælper.
Kemoterapi er medicin, som angriber kræftceller. Der findes mange typer kemoterapi, og der er stor forskel på, hvordan de virker i kroppen.
Nogle typer kemoterapi rammer alle celler, som deler sig hurtigt. Kræftceller deler sig hurtigt, men det gør nogle af kroppens normale celler også. Derfor kan visse former for kemoterapi give bivirkninger som hårtab, kvalme, infektioner og problemer med slimhinderne.
Andre typer kemoterapi rammer mere målrettet og giver færre eller helt andre former for bivirkninger.
Spørg din læge, hvilke bivirkninger du kan forvente ved netop den eller de typer kemoterapi, du får. Læs mere om kemoterapi generelt:
Sidst ændret:21.07.2022
Professor, overlæge, ph.d. Michael Bau Mortensen, Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) og overlæge, ph.d. Finn Ole Larsen, Dansk Lever Galdevejs Cancer Gruppe (DLGCG)
Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.
Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17