Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Ved kræft i galdeblære og galdegange viser det sig desværre ofte, at al kræften ikke kan fjernes ved operation, eller at sygdommen har spredt sig. Det er dog ofte muligt at få foretaget en operation, som gør, at du får det bedre og får lindret gener fra sygdommen.
Ved en lindrende operation får du ofte fjernet galdeblæren for at undgå, at du får galdeblærebetændelse.
I andre tilfælde kan det være nødvendigt at få skabt passage i galdegangene, så galden kan passere for at forhindre gulsot.
Gulsot kan behandles ved hjælp af:
Lægen vil altid udnytte alle muligheder for at anlægge en stent for at prøve at undgå en by-pass operation hos patienter, som ikke kan helbredes.
Man kan få lagt stenten ind i galdegangen ved hjælp af en kombineret kikkert- og røntgenundersøgelse (ERCP), hvor man får sprøjtet kontraststof ind i galdegangen.
Ved en PTC-røntgenundersøgelse fører lægen en midlertidig ledetråd (guidewire) forbi det snævre sted i galdegangen, og så kan stenten ledes på plads. Nogle gange får man også lagt et midlertidigt dræn (kateter) i galdegangen, som leder galde ud i en pose på maven. Drænet får man typisk fjernet efter nogle få dage.
Man får antibiotika før og efter PTC for at forhindre infektion, og det er almindeligt at være indlagt et par dage. Læs mere om ERCP og PCT i afsnittet om undersøgelser for kræft i galdeblære og galdegange:
En stent er et lille rør, der kan indsættes i f.eks. en galdegang, bronkierne, tyktarmen eller et kar for at holde strukturen åben. Ved kræft kan en stent skabe passage, hvis kræften blokerer.
Ved en by-pass operation i galdegangen får man skabt en ny passage for galden. I nogle tilfælde kan man ved en by-pass operation få fjernet blokaden af galdegangen, så galden igen kan løbe fra leveren til tyndtarmen. Ved operationen bliver galdegangene forbundet med tyndtarmen.
Hvis man kaster op på grund af blokade af tolvfingertarmen, kan man ved operation få forbundet tyndtarmen med mavesækken for at lede uden om tolvfingertarmen.
Nogle patienter med en kræftknude i galdevejene, som ikke kan opereres, kan blive tilbudt en avanceret form for strålebehandling (stereotaktisk strålebehandling). Behandlingen er ikke helbredende, men kan - eventuelt sammen med kemoterapi - forlænge overlevelsen.
Man kan også få strålebehandling, hvis spredning fra galdevejskræft giver gener, f.eks. smerter.
Hvis man har smerter og kvalme, kan man få lindrende medicin.
Har man moderate smerter, får man paracetamol, mens man ved stærkere smerter får morfinpræparater. Læs mere om smertebehandling:
Sidst ændret:21.07.2022
Professor, overlæge, ph.d. Michael Bau Mortensen, Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) og overlæge, ph.d. Finn Ole Larsen, Dansk Lever Galdevejs Cancer Gruppe (DLGCG)
Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.
Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17