Gå til sygdomsliste

Operation af kræft i galdeblære og galdegange

Hos cirka en tredjedel af alle med kræft i galdeblære eller galdegangene er det muligt at få fjernet kræften ved en operation.

Ved hjælp af en lang række undersøgelser kan lægerne afgøre, om du har mulighed for at blive opereret for kræft i galdeblæren eller galdegangene. Læs mere om de forskellige undersøgelser:

Undersøgelser for kræft i galdegange eller galdeblæren

Det varierer, hvor omfattende operationen er

Det er forskelligt, hvor omfattende operationen er - det afhænger af, hvor kræften sidder, og om sygdommen har spredt sig.

Har man en lille kræftknude, der er begrænset til galdeblæren, kan kræften fjernes ved at fjerne galdeblæren ved en operation.

Er kræften vokset gennem galdeblærevæggen og har spredt sig til leveren, er det i nogle tilfælde også muligt at fjerne kræften ved en operation. Ved en sådan operation får man fjernet en del af leveren og nærliggende lymfeknuder.

I meget få, udvalgte tilfælde kan man få foretaget levertransplantation ved kræft i galdegange eller galdeblære.

Lille kræftknude uden spredning

Har man en lille kræftknude, der ikke har spredt sig uden for selve galdegangen, kan man blive tilbudt operation. Det er dog desværre ikke altid muligt at få fjernet al kræften i en galdegang ved operation, hvis kræften sidder et svært tilgængeligt sted.

Galdegangen syet ned til tyndtarmen

Tegningen viser, hvordan galdegangen (1) er syet ned til tyndtarmen (2), efter at en kræftknude er fjernet ved operation.

Mindre kræftknude i galdegang inde i leveren

Hvis man har mindre kræftknuder i galdegangen inde i leveren, får man ved operationen fjernet galdegangen med kræftknuden samt et større eller mindre stykke af leveren.

Kræft i galdegang ved galdeblæren

Ved kræftknuder som sidder i galdegangene ved galdeblæren, får man fjernet galdegange med kræftknuden, galdeblæren og de nærmeste lymfeknuder. Ofte er det nødvendigt også at få fjernet et stykke af leveren.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at få rekonstrueret de tilbageblevne galdegange i leveren, så de får forbindelse til tyndtarmen, så galden stadig kan løbe til tarmen.

Kræftknuder tæt ved tolvfingertarmen

Har man kræftknuder, som sidder tæt ved tolvfingertarmen får man fjernet tolvfingertarmen og en del af bugspytkirtlen (dette kaldes Whipple's operation).

Organerne efter Whipple's operation

Her ses, hvordan organerne sidder efter Whipple's operation

I nogle tilfælde viser det sig først under operationen, at det ikke er muligt at fjerne al kræften på grund af spredning.

Efter operation

Efter operationen er man ofte indlagt en dag på intensivafdelingen, før man bliver flyttet over på den almindelige sengeafdeling.

Tal med kirurgen

Operation for kræft i galdegange og galdeblære er et stort og kompliceret indgreb. Derfor er det er en god idé at tale om risikoen ved operationen grundigt igennem med kirurgen.

Risiko ved operation

Risikoen for bivirkninger afhænger af, hvilken operation man får, og hvor stor operationen er.

Ligesom ved andre store operationer kan der opstå blødning og infektion i forbindelse med indgrebet. Der kan også sive galde til bughulen.

10 pct. får komplikationer i forbindelse med en operation for galdeblære- og galdegangskræft. Risikoen for komplikationer afhænger af operationstypen.

Læs om andre behandlingsmuligheder:

Behandling af kræft i galdeblære og galdegange


Læs alt om kræft i galdeblære- og galdegange

Galdeblære- og galdegangskræft - forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende