Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hos cirka en tredjedel af alle med kræft i galdeblære eller galdegangene er det muligt at få fjernet kræften ved en operation.
Ved hjælp af en lang række undersøgelser kan lægerne afgøre, om du har mulighed for at blive opereret for kræft i galdeblæren eller galdegangene. Læs mere om de forskellige undersøgelser:
Undersøgelser for kræft i galdegange eller galdeblæren
Det er forskelligt, hvor omfattende operationen er - det afhænger af, hvor kræften sidder, og om sygdommen har spredt sig.
Har man en lille kræftknude, der er begrænset til galdeblæren, kan kræften fjernes ved at fjerne galdeblæren ved en operation.
Er kræften vokset gennem galdeblærevæggen og har spredt sig til leveren, er det i nogle tilfælde også muligt at fjerne kræften ved en operation. Ved en sådan operation får man fjernet en del af leveren og nærliggende lymfeknuder.
I meget få, udvalgte tilfælde kan man få foretaget levertransplantation ved kræft i galdegange eller galdeblære.
Du kan mindske risikoen for komplikationer ved at holde med at ryge og drikke alkohol inden operationen. Det er vigtigt, at du informerer personalet om, hvad du tager af medicin – det gælder også alternativ behandling og kosttilskud.
Har man en lille kræftknude, der ikke har spredt sig uden for selve galdegangen, kan man blive tilbudt operation. Det er dog desværre ikke altid muligt at få fjernet al kræften i en galdegang ved operation, hvis kræften sidder et svært tilgængeligt sted.
Tegningen viser, hvordan galdegangen (1) er syet ned til tyndtarmen (2), efter at en kræftknude er fjernet ved operation.
Hvis man har mindre kræftknuder i galdegangen inde i leveren, får man ved operationen fjernet galdegangen med kræftknuden samt et større eller mindre stykke af leveren.
Ved kræftknuder som sidder i galdegangene ved galdeblæren, får man fjernet galdegange med kræftknuden, galdeblæren og de nærmeste lymfeknuder. Ofte er det nødvendigt også at få fjernet et stykke af leveren.
I nogle tilfælde er det nødvendigt at få rekonstrueret de tilbageblevne galdegange i leveren, så de får forbindelse til tyndtarmen, så galden stadig kan løbe til tarmen.
Har man kræftknuder, som sidder tæt ved tolvfingertarmen får man fjernet tolvfingertarmen og en del af bugspytkirtlen (dette kaldes Whipple's operation).
Her ses, hvordan organerne sidder efter Whipple's operation
I nogle tilfælde viser det sig først under operationen, at det ikke er muligt at fjerne al kræften på grund af spredning.
Efter operationen er man ofte indlagt en dag på intensivafdelingen, før man bliver flyttet over på den almindelige sengeafdeling.
Operation for kræft i galdegange og galdeblære er et stort og kompliceret indgreb. Derfor er det er en god idé at tale om risikoen ved operationen grundigt igennem med kirurgen.
Risikoen for bivirkninger afhænger af, hvilken operation man får, og hvor stor operationen er.
Ligesom ved andre store operationer kan der opstå blødning og infektion i forbindelse med indgrebet. Der kan også sive galde til bughulen.
10 pct. får komplikationer i forbindelse med en operation for galdeblære- og galdegangskræft. Risikoen for komplikationer afhænger af operationstypen.
Sidst ændret:21.07.2022
Professor, overlæge, ph.d. Michael Bau Mortensen, Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) og overlæge, ph.d. Finn Ole Larsen, Dansk Lever Galdevejs Cancer Gruppe (DLGCG)
Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.
Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17