Gå til sygdomsliste

Årsager til diarré og tarmproblemer

Her kan du læse om årsager til diarré og problemer med fordøjelsen, efter du har været i behandling for kræft.

Diarré (tynd afføring flere gange om dagen), tendens til tyndere afføring end tidligere, luftdannelse og rumlen i maven er problemer, som mange kræftpatienter oplever. Når man har diarré, kommer maden gennem tarmen uden at blive fordøjet og optaget ordentligt. Det betyder, at kroppen optager færre næringsstoffer, vitaminer og mineraler og mindre væske.

De mest normale årsager til diarré og tarmproblemer:

  • Kemoterapi, der påvirker cellerne i mave og tarm, kan give en irritation i tarmslimhinden
  • Strålebehandling mod mave, tarm og underliv, hvor tarmens slimhinde tager skade. Ved strålebehandling kan mave-tarmproblemerne begynde efter nogle få behandlinger og vare i op til 1-2 måneder efter afsluttet behandling. Nogle kræftpatienter, der har fået strålebehandling i mave-tarmområdet, kan risikere at have problemer med fordøjelsen resten af livet
  • Uro, ængstelse og nervøsitet
  • Anden medicin f.eks. antibiotika
  • Følsomhed over for bestemte fødevarer
  • Operation i mave eller tarm
  • Tarminfektioner
Hvis du er i behandling med kemoterapi og får diarré, skal du straks kontakte sygehuset

Hvis du er i behandling med kemoterapi og har mere end fem tynde afføringer på et døgn, skal du straks kontakte den afdeling, hvor du får din kemobehandling.

Diarréen kan skyldes kemoterapien, men kan også skyldes en infektion, der skal behandles. Da dit immunforsvar er svækket af kemoterapien, kan kroppen måske ikke selv bekæmpe infektionen.

Det er vigtigt, at du ikke tager stoppende midler ved diarré, der skyldes en infektion. Er det derimod på grund af kemoterapien du har diarré, vil man ofte kunne løse problemet med stoppende medicin.

Hvis du får diarré efter kemoterapi, er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, da man mister meget væske på grund af de tynde afføringer.

Søger du information om symptomer på kræft?

Her på siden kan du læse om diarré og problemer med fordøjelsen, som kan være bivirkninger til nogle former for kræftbehandling.

Søger du i stedet information om diarré og andre symptomer på kræft, finder du det her:

Ændret afføring

Hvis diarréen varer i mere end en uge, er det vigtigt at kontakte en læge

Hvis diarréen ikke skyldes kemoterapi, og den har varet i en uge, skal du kontakte din læge.

Når man har diarré, kommer maden gennem tarmen uden at blive fordøjet og optaget ordentligt. Det betyder, at kroppen optager færre næringsstoffer, vitaminer og mineraler og mindre væske.

Hvis diarréen varer få dage, og maven derefter fungerer normalt, kan kroppen hurtigt få opfyldt behovet for diverse næringsstoffer igen. Hvis diarréen varer i mere end en uge, er det vigtigt at tale med en sygeplejerske eller læge om problemet. Det gælder om hurtigt at finde årsagen til, at du har diarré, så du kan få den rette hjælp til at løse problemet.

Laktoseintolerance er ofte midlertidig

Laktoseintolerance vil i langt de fleste tilfælde være midlertidig og forsvinde, når kræftbehandlingen er overstået.

Der findes mælkesukker i mælk, mælkeprodukter samt retter, hvor der er tilsat mælkeprodukter.

Nogle patienter har efter strålebehandling på tarmområde/underliv vedvarende problemer med at fordøje mælkeprodukter. Nogle tåler bedre syrnede mælkeprodukter (A38, Cultura og Acido), da laktoseindholdet i de syrnede mælkeprodukter er væsentligt lavere end andre mælkeprodukter.

Diarré kan skyldes, at tarmen ikke kan optage fedt

Tarmen kan i nogle tilfælde have svært ved at nedbryde fedtet i maden. Derved passerer fedtet ufordøjet gennem tarmen, og det kan give diarré og ofte et stort vægttab. Man kan se på afføringen, om der er ufordøjet fedt i. Afføringen er glinsende og ofte lysere end normalt, og den kan være meget svær at skylle ud af toilettet.

Ved operation i bugspytkirtlen kan det være nødvendigt med tilskud af enzymer for at bevare en normal fedtfordøjelse.

Fedt er en nødvendig del af kosten, så det er en god idé at søge vejledning hos din læge eller en diætist, hvis du er i tvivl, om du får nok fedt i din kost.

Kost ved diarré og tarmproblemer

Det er vigtigt at være opmærksom på at få kalorier nok, hvis du har diarré og taber dig. Få gode råd til, hvad du kan spise:

Gode råd ved diarré og tarmproblemer

Forbedret livskvalitet efter tarmkræft

"Mange flere overlever tarmkræft, og det er godt. Men man skal overleve med en god livskvalitet. Det er ikke sjovt at få 20 år ekstra levetid, hvis man skal sidde på toilettet og ikke kan gå på arbejde og dyrke sine fritidsinteresser. 

Derfor er det så vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på kræftbehandlingen, men også på livet efter kræft", siger Katrine J. Emmertsen.

Katrine J. Emmertsen er kirurg og én af lægerne bag et forskningsprojekt, der har til formål at sikre bedre livskvalitet efter tarmkræft. Du kan læse artiklen om forskningsprojektet her: 

Da de oversete patienter kom frem i lyset

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af diarré og tarmproblemer. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.