Gå til sygdomsliste

Gode råd ved forstoppelse

Hvis du har forstoppelse, er det godt at dyrke motion. Derudover kan du tilpasse din mad ved at følge disse råd:

  • Drik rigelig væske, gerne cirka 2 liter om dagen. Al væske tæller, altså vand, juice, saft, kaffe, te, bouillon osv. Mave og tarm kan bedst lide tempererede drikke, dvs. hverken iskolde eller rygende varme drikke
  • Spis fiberrig mad, f.eks.: Rugbrød og andet fuldkornsbrød, havregryn og andre flager, grøntsager, frugt (helst med skræl) og tørret frugt
  • Spis 5-10 udblødte svesker dagligt, sveskegrød eller sveskejuice

Fibertilskud blødgør tarmindholdet

Fibertilskud (tabletter og granulater) kan være en hjælp ved forstoppelse, fordi fibrene binder væsken i tarmen og blødgør tarmindholdet. Hvis du ikke kan drikke meget væske, bør du undgå fibertilskud, ellers kan fibrene forværre forstoppelsen.

Medicinsk behandling

Forstoppelse kan også behandles medicinsk med forskellige former for afføringsmiddel afhængig af symptomerne. Tal med din læge om mulighederne. 

Spis ikke fiberrig kost, hvis du har nedsat appetit 

Har du nedsat appetit, er fibertilskud eller fiberrig mad ikke en god hjælp. Fiberrig mad giver hurtigt en mæthedsfølelse, og det kan forhindre dig i at spise nok. Tal med en diætist, som kan vejlede dig i at finde den kost, som passer til din situation.

Motion modvirker forstoppelse

Hvis du lider af forstoppelse, er det en god idé at dyrke motion. Motion fremmer fordøjelsen og kan også give en naturlig appetitfølelse. Hvis man ikke har så mange kræfter, hjælper små øvelser også. Det kan både være små gåture og gymnastik i sengen, hvis du er sengeliggende, f.eks. benøvelser, hvor du løfter et ben af gangen. Læs om, hvordan du kan dyrke motion på mange måder

Fysisk aktivitet

Symptomer på og årsager til forstoppelse

Det er altid vigtigt at komme i gang med behandling mod forstoppelse, inden maven går helt i stå. Her kan du læse mere om symptomer på og årsager til forstoppelse.

Årsager til forstoppelse

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af forstoppelse. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.