Gode råd ved smagsforandringer
Hvis du oplever smagsforandringer under dit kræftforløb, kan du få gode ideer at tilpasse din mad, så den smager dig bedre.
Om smagsforandringer
Smagsforandringer kan opleves meget forskelligt. Nogle synes, at maden smager for sødt, for salt, for syrligt eller for bittert. Andre oplever, at maden har en metalagtig smag, eller at den slet ikke smager af noget. Det er også almindeligt, at fødevarer og menuer, du plejer at kunne lide, nu smager helt anderledes eller ubehageligt.
Smagsforandringer kan medføre, at du mister appetitten og derfor har svært ved at spise og drikke tilstrækkeligt. Når man har kræft, har kroppen brug for næringsrig mad, og derfor er det vigtigt, at du kan spise.
Smagsforandringer, der er opstået som følge af en behandling, vil oftest forsvinde kortere eller længere tid (måske måneder) efter afsluttet behandling. I andre tilfælde er smagsforandringerne kroniske.
Der er ikke én måde at tilpasse maden til alle typer af smagsforandringer. Det, som virker for nogle, virker ikke nødvendigvis for andre. Det bedste du kan gøre, er at prøve dig frem dels ved at smage maden til og ved at lægge mærke til, om der er råvarer, du helst skal undgå. Her finder du nogle gode råd, du kan afprøve.
Krydderier giver mere smag
- Salt eller sød din mad kraftigere end sædvanligt
- For sød mad kan dæmpes med lidt salt eller eventuelt citron, kryddereddike, fløde, kvark eller cremefraiche
- Brug gerne smagsgivere som krydderier, krydderurter, citrusfrugter, citrongræs, chili, hvidløg og ingefær til at give maden smag og friskhed. Særligt hvis du oplever, at maden har metalsmag eller ikke smager af noget
- Lav krydrede saucer, f.eks. karry- og sursødsauce. En stærk sauce kan skjule en mindre behagelig kødsmag. Det samme kan stærkt smagende tilbehør som chutney, ketchup, chilipasta, syltede rødbeder, pickles og oliven
- Undgå for meget krydderi i maden, hvis slimhinden i munden og svælget er øm eller irriteret. Så er det bedre at spise mad med en mild smag
Protein findes i flere fødevarer
Hvis du ikke kan spise rødt kød, så overvej at spise protein fra andre fødevarer. Du kan f.eks. spise kylling, fisk og skaldyr. Æg, tørrede bønner og linser, mandler, nødder, ost og mælkeprodukter indeholder også protein. Protein findes også som pulver/tilskud.
Velduftende og indbydende mad kan øge lysten til at spise
Hvis din lugtesans ikke er påvirket, kan velduftende mad hjælpe med at fremme madens smag og dermed øge lysten til at spise. Farverig mad stimulerer også lysten til at spise og påvirker smagsoplevelsen. Prøv f.eks. at pynte maden med friske krydderurter.
Tænd et lys i efterårsmørket
Vær med, når vi samles og tænder lys i efterårsmørket for dem, der lige nu er ramt af kræft, og for dem vi har mistet. Under Knæk Cancer bliver den smukke lysceremoni TÆND ET LYS nemlig afholdt i 12 forskellige byer landet over. Her samles vi og tænder lys i de lysposer, som deltagerne har dekoreret med navne og hilsner til deres kære.
Tænd et lys