Gå til sygdomsliste

Årsager til smagsforandringer

Smagsforandringer skyldes ofte kræftbehandlingen, men kan også komme pga. anden medicinbrug, eller fordi man lider af svamp i munden.

Smagsforandringer kan opleves meget forskelligt. Nogle synes, at maden smager for sødt, for salt, for syrligt eller for bittert. Andre oplever, at maden har en metalagtig smag, eller at den slet ikke smager af noget. Det er også almindeligt, at ting, man plejer at kunne lide, nu smager helt anderledes eller ubehageligt.

Smagsforandringer kan medføre, at man mister appetitten og derfor har svært ved at spise og drikke tilstrækkeligt. Når man har kræft, har kroppen brug for næringsrig mad, og derfor er det vigtigt, at man kan spise.

Årsager til smagsforandringer:

  • Kræftsygdommen
  • Kemoterapi
  • Strålebehandling på hoved eller hals, der påvirker smagsløg eller spytkirtler
  • Behandling med binyrebarkhormon
  • Svamp i munden og svælget
  • Behandling med anden medicin, f.eks. vanddrivende medicin, antihormoner og morfin og morfinlignende stoffer, der kan give mundtørhed. Mundtørheden kan så være årsag til smagsforandringer

Hvor længe varer smagsforandringer?

Smagsforandringer, der er opstået som følge af en behandling, vil oftest forsvinde kortere eller længere tid (måske måneder) efter afsluttet behandling.

Andre gange kan smagsforandringerne vare ved. Det kan ske i de tilfælde, hvor problemet skyldes selve kræftsygdommen, eller hvis behandlingen har givet permanent nedsat spytfunktion (mundtørhed). Læs mere om, hvad du kan gøre for at lindre generne ved smagsforandringer:

Gode råd ved smagsforandringer

Smagsløgene er gradvist blevet sig selv igen. Efter en uges tid kunne jeg smage salt igen, og derefter gik der lidt tid, før jeg kunne smage sødt. Det er først inden for den sidst uges tid, at kaffen har smagt mig igen.

Mand, kræftpatient

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af smagsforandringer. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.