Gå til sygdomsliste

Symptomer på lymfødem

Vær opmærksom på tidlige tegn på lymfødem, hvis du har fået strålebehandling eller fået fjernet lymfeknuder i forbindelse med din kræftbehandling – typisk i forbindelse med brystkræft eller kræft i underlivet. Det er vigtigt at forhindre lymfødemet i at udvikle sig. Jo tidligere et begyndende lymfødem bliver opdaget, desto bedre kan det kontrolleres.

Lymfødem udvikler sig individuelt og kan opstå lige efter en operation, men kan også udvikle sig efter flere år. Det er meget forskelligt, hvor udtalte symptomer man får ved lymfødem, og hvor hurtigt det udvikler sig. Ved lymfødem i benene kan begge ben rammes i forskellig grad. 

De første tegn på lymfødem kan være: 

  • Synlige hævelser efter fysisk belastning, men som aftager igen under hvile (i løbet af natten) 
  • Sko og fingerringe, der strammer 
  • En fornemmelse af spænding, øget tyngdefornemmelse og stivhed 
  • Smerter eller ømhed 
  • Mere tør hud 

Kontakt lægen, hvis du oplever tidlige tegn på lymfødem

For så tidligt som muligt at opdage et eventuelt begyndende lymfødem, kan du blive kontrolleret hos din egen læge eller på hospitalet i et halvt år efter operationen. 

Mærker du selv symptomer på lymfødem, så kontakt lægen. Lægen kan henvise dig til en specialuddannet lymfødemterapeut, som kan vurdere, om du har behov for behandling.

Heldigvis får de fleste kun mindre hævelser, men kronisk lymfødem kan være ubehageligt og nedsætte dit funktionsniveau. 

Et kronisk lymfødem kan også medføre psykologiske problemer, da det kan ændre kroppens udseende betydeligt og hæmme evnen til at udføre dagligdags gøremål.

Vær opmærksom på din arm hvis du er brystopereret 

Det er en god idé allerede et halvt år efter operationen at være opmærksom på, om du er ved at udvikle lymfødem i armen på den opererede side. 

En volumenforskel på mere end 5 pct. på de to arme kan være et tidligt tegn på lymfødem. Vær opmærksom på, at hvis man er højrehåndet, er denne arm som regel omkring 1,5 pct. større end den venstre og omvendt. 

Måling af volumen på arme og ben

Bed din læge eller en specialuddannet lymfødemterapeut om at foretage regelmæssige målinger af volumen på dine arme eller ben. På den måde er det lettere at opdage de tidligste tegn på lymfødem. Målingerne kan også bruges til at kontrollere, om behandlingen er effektiv.

På universitetssygehuset i Skåne bruger man blandt andet regneark til at notere målingerne og dermed følge udviklingen. Ved hjælp af disse skemaer kan din læge eller terapeut foretage regelmæssige målinger af volumen af dine arme eller ben. Skemaerne er på svensk og engelsk. Nederst i arkene finder du instruktioner, eksempler og selve regnearket, I kan udfylde.

Regneark til volumenberegning af armlymfødem

Regneark til volumenberegning af benlymfødem

Se alle regnearkene på plasticsurg.nu

Ved symptomer på lymfødem er det vigtigt at begrænse at det udvikler sig 

Flere faktorer kan med tiden forværre ødemet og gøre det vanskeligt at behandle.  

Udover væskeophobning sker der allerede inden for et år dannelse af fedtvæv på grund af kronisk inflammation. Der kan også efterhånden dannes bindevæv, som - specielt i benene - vil gøre vævet hårdt. 
 
Ved ubehandlet lymfødem bliver hudens modstandskraft også svækket. Huden bliver fortykket med revner og er mere modtagelig for infektioner med bakterier (rosen, erysipelas) eller svamp. 

Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.