Gå til sygdomsliste

Børn i kræftramte familier

Hvis far eller mor får kræft, påvirker det børnenes liv. Man kan gøre meget for at hjælpe børnene gennem en forælders kræftsygdom.

Far og søn går hjem fra skole

Børn har først og fremmest brug for omsorg og kærlighed, når mor eller far har kræft. Det er også vigtigt at holde fast i den kendte hverdag, så vidt det er muligt.

Fortæl børnene du er syg

Børn kan mærke, når stemningen i hjemmet ændrer sig. Derfor har de fra starten brug for at få at vide, hvis mor eller far har fået kræft. Find gode råd til at forberede dig på samtalen og forslag til, hvordan du kan fortælle det:

Fortæl børnene om sygdommen


Voksne i dit barns hverdag kan hjælpe

Fortæl de vigtigste voksne i børnenes hverdag, at du har fået kræft. Det kan f.eks. være en pædagog, lærer eller træner. Andre voksne tæt på barnet kan hjælpe og støtte under sygdommen. Husk at fortælle om sygdommen til børnene, før I fortæller det til deres omgivelser. Læs mere:

Inddrag børnenes netværk


Børns behov under sygdommen 

Når mor eller far får kræft, har børn brug for nærvær og omsorg, en forudsigelig hverdag, at tale om sygdom og behandling og hjælp til at møde andres reaktioner. Læs bl.a. gode råd fra andre kræftramte forældre og fra psykologer om, hvordan man kan støtte børn, der har en mor eller far med kræft:

Børnenes behov under sygdommen


Få hjælp til hverdagen

Mange børnefamilier har en travl hverdag. Når mor eller far får kræft, kan det derfor være en god idé at få hjælp til at håndtere hverdagen. Det kan f.eks. være at få hjælp til det praktiske, så du/I kan være sammen med børnene. Læs mere:

Få hjælp til hverdagen


Læs mere:

Pjece om når far eller mor får kræft:

Arbejdsbog til kræftramte familier

Bogen har mange praktiske anvisninger til familier med hjemmeboende børn:

Inspirationskatalog til lærere og pædagoger i grundskolen (pdf-fil) 


Læs alt om børn, unge og kræft:

Børn og unge


 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.