Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Når mor eller far har fået kræft, er de mest almindelige følelser hos børn at være ked af det eller vred og frustreret. Men børnene kan også føle angst, skyld, ensomhed og svigt. Det er naturligt, at børn reagerer forskelligt, men du eller en anden voksen kan hjælpe og støtte barnet igennem forløbet og hjælpe dem med at finde måder at håndtere de nye følelser på.
Det er naturligt, at børn reagerer følelsesmæssigt på større ændringer i livet. Det kan være hårdt at opleve, at børnene i familien bliver påvirket af forælderens kræftsygdom. Heldigvis kan voksne omkring børnene hjælpe og støtte dem igennem forløbet.
På den måde kan børnene udvikle nyttige færdigheder i forhold til at mestre den nye situation på.
Større forandringer i hverdagen kan sætte gang i følelser, der måske ikke har fyldt så meget i barnets verden tidligere, som f.eks. angst eller skyld. Barnet har brug for at blive mødt og forstået og ofte også brug for hjælp til at håndtere følelserne.
Når børn bliver mødt og forstået i deres følelser og får den nødvendige hjælp og støtte, kommer de ofte styrket igennem forløbet og bliver i stand til at tackle de følelsesmæssige udfordringer. Børnene lærer også at håndtere og overvinde vanskeligheder - færdigheder, der kan bruges resten af livet
Vær overbærende og hav tålmodighed med dig selv. Du er også selv i krise og i sådan en situation, er der grænser for, hvad man magter. Det vigtigste er at få øje på børnenes behov og bed gerne andre voksne om hjælp til at støtte børnene, hvis du ikke selv har overskud til det.
Her på siderne kan du læse om, hvordan du eller en anden voksen kan hjælpe børn, der føler sig kede af det, angste, ensomme, får skyldfølelse eller føler sig svigtet:
Børn bliver ofte kede af det, når deres mor eller far får kræft. Få gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn og trøste det:
Når hverdagen ændrer sig, fordi mor eller far har fået kræft, er det naturligt at børn bliver bange. Angst kan komme til udtryk på forskellige måder hos barnet. Læs mere:
Nogle børn kan føle sig anderledes og ensomme, når mor eller far får kræft, fordi vennerne måske ikke helt forstår, hvordan det er at have en syg forælder. Læs om, hvordan du kan hjælpe dit barn, hvis det er ensomt:
Er du 13-19 år? Har du en alvorligt syg forælder, eller kender du én, der har?
Så kan du få hjælp og gode råd på hjemmesiden erduokay.dk. Du kan også se, hvordan andre teenagere oplever at have en forælder, der er alvorligt syg:
Nogle børn kan tro, at de er skyld i, at mor eller far har fået kræft. De lidt større børn kan få dårlig samvittighed, fordi de måske foretrækker at være mere hos vennerne, fordi de synes det er svært at være hjemme. Læs mere:
Børn kan føle sig svigtet, fordi sygdom og andre udefrakommende ændringer kan føles som et brud på forestillingen om, at voksne beskytter dem mod, at noget ondt kan ske. Læs mere:
Sidst ændret:31.08.2021
Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17