Gå til sygdomsliste

Hvis barnet føler angst

Børn kan blive bange eller føle angst, f.eks. når hverdagen ændrer sig, eller hvis barnet bliver bekymret for en forælder under sygdomsforløbet.

At blive bange eller angst er en naturlig følelse hos børn. Angsten opstår ofte, når der pludselig sker nye, ukendte ting i hverdagen, eller hvis barnet er bekymret for mor eller far.

Angsten er en del af børns almindelige udvikling, når de oplever noget nyt, ukendt og måske utrygt.

Det kan være almindelige ting som at begynde i børnehave eller at blive uvenner med en legekammerat, men også at mor eller far får kræft.

Mor og datter taler sammen

Du kan fortælle barnet, at det er almindeligt, at vi bliver bange, når der sker noget nyt og ukendt i vores liv. Vis at det er i orden at have det sådan ved at holde om børnene og trøste dem.

Angst kan komme til udtryk på mange forskellige måder:

  • Søvnproblemer og mareridt
  • Vrede og irritation
  • Mindre appetit
  • Ondt i maven
  • Hovedpine
  • Separationsangst

Barnet kan vende sin generelle utryghed til at være angst for en bestemt ting. Barnet kan f.eks. blive bange for mørke, blive bange for selv at blive syg eller blive angst for at være alene.

Nogle børn kan blive bange for at få kræft eller at dø

Nogle børn kan blive bange for selv at få kræft eller for at dø. Hvis du fornemmer, at dit barn går med den slags tanker, er det vigtigt at tale med dit barn om det.

Hvis barnet er bange for at få kræft, er det en god idé at tale sammen om, at kræft ikke er en smitsom sygdom, og at børn sjældent får kræft. Du kan f.eks. starte med at sige:

- Jeg har hørt om andre børn, der er blevet bange for, at de også har kræft. Kan det være, at du er bange for at have samme sygdom som mor?

Hvis dit barn er bange for døden, kan du f.eks. sige:

- Andre forældre, der også har kræft, har fortalt mig, at deres børn nogle gange er bange for at dø. Har du også den slags tanker? For så vil jeg gerne høre mere om det.

Du kan hjælpe dit barn med at håndtere angsten:

Vis barnet, at du ser og forstår dets følelser

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at fortælle, at du godt kan se, at han eller hun bliver lidt bange for, hvad der skal ske, og at du godt kan forstå det.

Du kan fortælle barnet, at det er almindeligt, at vi bliver bange, når der sker noget nyt og ukendt i vores liv. Du kan også fortælle barnet, at det ikke kun er børn, som kan blive bange, men at du selv også kan blive bange. Fortæl, hvad der kan gøre dig bange og ikke mindst, hvad du gør for at blive mindre bange. 

Vis barnet, at det er i orden at have det sådan ved at holde om og trøste det.

Hjælp barnet med at få idéer til, hvad det selv kan gøre

Du kan hjælpe dit barn med at overvinde angsten ved at tale sammen om, hvad barnet tror, der kan hjælpe i situationen.

  • Tal evt. om andre situationer, hvor barnet har været bange. Du kan spørge ind til hvad der skete, og hvad barnet gjorde for at blive mindre bange.
  • Hjælp med idéer til, hvad I kan gøre. Hvis barnet har svært ved at falde i søvn, kan det f.eks. hjælpe at have en lampe tændt om natten, sove med bamse, eller have lidt beroligende musik tændt.
  • For nogle børn er det en hjælp, at der fast ligger en madras i forældrenes soveværelse, hvor barnet kan lægge sig ind, hvis det vågner om natten og bliver bange.

Hvis barnet er bange for at være væk fra den syge

Når barnet er utrygt over, at mor eller far er alvorlig syg, kan angsten fylde så meget, at det ikke magter at gå i skole. Barnet har behov for hele tiden at kunne se og holde øje med den syge forælder.

Det er vigtigt, at barnet bliver støttet i at overvinde sin angst og fortsætter med sine normale aktiviteter i hverdagen, så angsten ikke vokser og tager overhånd.

Du kan hjælpe dit barn til at føle sig tryg, når det er væk hjemmefra. Det kan du gøre ved at tale med dit barn om de tanker og bekymringer, som gør ham eller hende bange.

Aftal også, at I kontakter skolen, så dit barn ved, at det får besked med det samme, hvis der sker ændringer i, hvordan den syge har det.

Hold øje med om angsten bliver for overvældende

Det er en god idé at holde øje med, om angsten bliver for overvældende for barnet. Hvis du er bekymret for, at angsten har taget overhånd for dit barn, kan I få hjælp af en professionel. Det kan f.eks. være barnets pædagog, jeres læge eller en psykolog.

Læs mere om forskellige måder angst kan komme til udtryk på, og hvad du kan gøre for at hjælpe dit barn:

Hvis barnet får søvnproblemer og mareridt

Hvis barnet får ondt i kroppen

Hvis barnet reagerer med vrede og trods


Læs alt om børns følelser, når mor eller far har kræft:

Følelser hos børn


 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.