Gå til sygdomsliste

Følelser hos børn

Når mor eller far har fået kræft, er de mest almindelige følelser hos børn at være ked af det eller vred og frustreret. Børn kan også gå med følelser som angst, skyld, ensomhed og svigt. Du kan hjælpe barnet med at håndtere de nye følelser.

Piger, der taler med sin mor

Større forandringer i hverdagen kan sætte gang i følelser, der måske ikke har fyldt så meget i barnets verden tidligere, som f.eks. angst eller skyld. Derfor har barnet ofte brug for hjælp til at håndtere følelserne.

Det er naturligt, at børn reagerer følelsesmæssigt på større ændringer i livet. Det kan være hårdt at opleve, at børnene i familien påvirkes af forælderens kræftsygdom. Heldigvis kan voksne omkring børnene hjælpe og støtte dem igennem forløbet.

Du eller andre voksne kan støtte og hjælpe børnene

Når børn får hjælp og støtte, kommer de igennem de følelsesmæssige udfordringer. Børnene lærer oven i købet at håndtere og overvinde vanskeligheder - færdigheder der kan bruges resten af livet.

Vær overbærende og hav tålmodighed med dig selv. Du er også selv i krise og i sådan en situation, er der grænser for, hvad man magter. Det vigtigste er at få øje på børnenes behov og bed gerne andre voksne om hjælp til at støtte børnene, hvis du ikke selv har overskud til det.

Her på siderne kan du læse om, hvordan du kan hjælpe børn, der føler sig kede af det, angste, ensomme, får skyldfølelse eller føler sig svigtet:

Ked af det

Angst

Ensomhed

Skyldfølelse

Svigt

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.


Hvis du er lærer, pædagog eller sundhedsprofessionel

Find viden og gode råd til, hvordan du kan hjælpe børn, der mister en nær pårørende eller oplever alvorlig sygdom i familien.

Projekt OmSorg