Gå til sygdomsliste

Massage og kræft

Massage kan hjælpe til at mindske stress, depression, smerter og træthed i forbindelse med kræft. Er du i strålebehandling, skal du dog være opmærksom på, at selv lette tryk under massage kan føles ubehagelige. Har du kræft med spredning til knoglerne, skal du være forsigtig med at få dybe tryk, da der er risiko for at få knoglebrud.

Mand, der får rygmassage

Massage kan være med til at øge livskvaliteten, når man har kræft.

Massage består af manipulation og æltning af kroppens muskler og væv. Det kan løsne spændinger i musklerne og fremme afslapning og velvære. Massage kan hjælpe til, at f.eks. hovedpine og rygsmerter bliver mindre og øge bevægeligheden i ømme muskler.

Massage og kræft

Undersøgelser viser, at kræftpatienter kan have glæde af massage, fordi det bl.a. kan hjælpe til at reducere stress, træthed og smerter. Som kræftpatient er der dog nogle særlige hensyn, som du må tage, hvis du vælger at bruge massage.

Vælg en uddannet massør, som har kendskab til kræft

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at massagen gives af en uddannet massør, der har ekspertise i at arbejde med kræftpatienter. Massøren skal have viden om din kræftdiagnose og din behandling.

Det kan være en god idé at vende det med din egen læge, inden du begynder at gå til massage. Der kan være særlige hensyn at tage, hvis du er i medicinsk behandling.

Virkning af massage hos kræftpatienter  

Videnskabelige undersøgelser viser, at massage er godt for kræftpatienter på flere områder. Massage har specielt en gavnlig effekt på smerter, men det tyder også på, at massage giver bedre humør og nattesøvn og mindsker stress og træthed. Nogle undersøgelser har også vist en positiv effekt af massage ved angst og depression.

Der findes intet videnskabeligt belæg for, at massage kan påvirke hverken udviklingen og/eller spredningen af kræft i en positiv retning.  Det kan derfor have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, hvis du som kræftpatient vælger kun at bruge massage som behandling af din kræftsygdom i stedet for konventionel lægebehandling.

Som kræftpatient skal du være særligt opmærksom

Hvis du har metastaser, der har spredt sig til knoglerne, skal du være opmærksom på, at massage med manipulation og dybe tryk kan resultere i knoglebrud. Dette kan ske, fordi knoglerne allerede er svage pga. kræftmetastaserne.

Vær også opmærksom på, at det for patienter i strålebehandling kan føles ubehageligt, hvis der under massagen trykkes på det bestrålede område. Selv lette tryk kan føles ubehagelige. Massage kan også let give blå mærker, hvis du tager blodfortyndende medicin eller har et lavt antal blodplader.

Det kan ske, at du udvikler en allergisk reaktion pga. den lotion eller olie, der bruges ved massagen. Dette kan ske for alle, men det forekommer hyppigere blandt patienter, der er i strålebehandling. Sørg derfor for, at massøren bruger olie uden parfume – eller medbring din egen olie hjemmefra.

Læs mere om massage og kræft:

NICCH - National Center for Complementary and Integrative Health - Massage Therapy

Usikkerhed om massages effekt ved lymfødem:

Behandling af lymfødem


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning