Gå til sygdomsliste

Gurkemeje og kræft

Curcumin er det aktive stof gurkemeje, og det interessante stof, når man taler om gurkemeje i forbindelse med kræft. Forskere undersøger, om curcumin kan have en effekt i behandlingen af kræft, men har endnu ikke fundet klare svar. Vær opmærksom på, at curcumin kan påvirke effekten af den medicin, man får på hospitalet.

Gurkemeje og pulver fra gurkemeje

Curcumin, som er det aktive stof i gurkemeje, kan muligvis ved store mængder påvirke effekten af vigtig kræftmedicin.

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er en urt, der tilhører ingefærfamilien. Den er også kendt som indisk safran, Jiang Huang, Haridra, haldi og som den største bestanddel af karry. Hovedbestanddelen af gurkemeje består af stoffet curcumin.

Ud over at bruge gurkemeje i madlavning har urten i århundreder været anvendt i traditionel indisk medicin (Ayurveda) i behandlingen af en række sygdomme.

Gurkemeje/curcumin i forhold til kræft

Det er alene stoffet curcumin, der er interessant, når man taler om gurkemeje i forbindelse med kræft. Der har været interesse for curcumin både til forebyggelse af kræft og i behandling af en række kræftformer, blandt andet leukæmi, lymfekræft, kræft i mave-/tarmkanalen, brystkræft og lungekræft.  

Celle- og dyrestudier med curcumin peger på en række interessante biologiske mekanismer. Studierne har blandt andet vist, at curcumin kan modvirke forskellige kræftfremkaldende stoffers skadelige effekt (antioxidativ effekt), at curcumin kan hæmme kræftcellers vækst, og at det kan fremme den proces, hvor kræftceller begår selvmord (apoptose). 

Men når det kommet til en eventuel effekt af curcumin hos mennesker, er det et problem, at curcumin nedbrydes hurtigt i kroppen.

Dokumentation for virkninger af gurkemeje på kræftpatienter

Der er lavet enkelte små studier af en mulig positiv effekt af curcumin blandt kræftpatienter. Ingen af studierne har dog direkte kunne måle en effekt hos kræftpatienterne, de har været for små til, at der kunne drages en konklusion.

Der er en række kliniske studier i gang. Nogle af disse er såkaldte 'fase 2 studier', hvoraf flere er lodtrækningsforsøg - det vil sige studier, hvor nogle patienter får curcumin og andre placebo (snydemedicin). Denne type forsøg giver et mere klart fingerpeg om, hvorvidt stoffet har en effekt. Hvis fase 2 studierne viser positive effekter, vil næste trin være store fase 3 studier, der kan give langt mere klare konklusioner.

Der er altså en forskningsmæssig interesse for curcumin. Interessen er rettet mod kunstigt modificerede versioner af curcumin, som bedre kan modstå den menneskelige krops nedbrydning af stoffet. Det er sandsynligvis med de kunstige versioner af curcumin, man kan opnå en reel effekt.

Gurkemeje/curcumin kan påvirke effekten af f.eks. kemoterapi

Curcumin påvirker flere af kroppens centrale enzymsystemer og dermed f.eks. også kroppens nedbrydning af medicin. For nogle typer medicin, f.eks. en type kemoterapi, der hedder Paclitaxel, ser det ud til, at curcumin øger effekten, mens curcumin muligvis nedsætter effekten af andre typer medicin. Det er derfor vigtigt, at du fortæller din læge, hvis du tager curcumin og skal i behandling for kræft.

Bivirkninger ved gurkemeje/curcumin

Mulige bivirkninger ved curcumin er mavesmerter og allergisk reaktion (udslæt på huden).

Der er ingen af de udførte studier, der rapporterer om alvorlige bivirkninger af curcumin. Den største bekymring er curcumins interaktion med medicin. Tal med din læge, hvis du vælger at tage curcumin, samtidig med at du er i medicinsk behandling. 

Læs mere om gurkemeje:

nafkam.no - gurkemeie

Nafkam er en norsk, statslig hjemmeside om alternativ behandling.


Læs om andre naturlægemidler:

Naturlægemidler og kosttilskud (oversigt)

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.