Gå til sygdomsliste

Stråling som årsag til kræft

Alle danskere er udsat for ioniserende (radioaktive) stråler i hverdagen, men i meget små doser. Det betyder, at risikoen for at få kræft, fordi man har været udsat for stråler, er meget lille. Der er ingen øget risiko for at udvikle kræft, fordi man bor tæt på mobilmaster, tv- og radiosendemaster eller har trådløse netværk (Wi-Fi) i hjemmet og på arbejdspladsen.

Pige, der kigger på sin smartphone

Flere store undersøgelser viser, at elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner ikke øger risikoen for at få kræft. Men der skal mere forskning til for at give et endeligt svar.

Ioniserende stråler (radioaktiv stråling) giver meget lille risiko for kræft

Ioniserende stråler, også kaldet radioaktiv stråling, er f.eks. kosmiske stråler fra verdensrummet og røntgenstråler. Igennem livet udsættes man kun for meget små doser ioniserende stråling, og risikoen for at få kræft af ioniserende stråler er meget lille. Læs mere:

Ioniserende stråling


Stråling fra mobiltelefoner, sendemaster og trådløse netværk

Mobiltelefoner er en af de kilder til elektromagnetiske felter, som er hyppigst undersøgt. Flere store undersøgelser viser, at mobiltelefoner ikke giver øget risiko for at få kræft. Der er ingen øget risiko for at udvikle kræft, fordi man bor tæt på mobilmaster, tv- og radiosendemaster - ligesom trådløse netværk (Wi-Fi) ikke øger risikoen. Læs mere:

Mobiltelefoni, sendemaster og trådløst netværk


Kosmisk stråling - vi beskyttes af jordens atmosfære

Jorden rammes af radioaktive stråler fra verdensrummet (kosmisk stråling), men jordens atmosfære beskytter os mod den kosmiske stråling. Dog bliver den kosmiske stråling kraftigere, jo længere væk vi bevæger os fra jordens overflade, og derfor kan f.eks. flypersonale have en øget risiko for at udvikle kræft. Det er der dog endnu ikke nogle undersøgelser, der har påvist. Læs mere:

Kosmisk stråling


Elektromagnetiske felter tyder ikke på at være årsag til kræft

Elektromagnetiske felter (også kaldet ikke-ioniserende stråling) er ikke stråling, som vi kender fra ioniserende stråling. Elektromagnetiske felter er ikke i stand til at danne ioner i det væv, feltet passerer. Forskere har i mere end 30 år forsøgt at afklare, om de elektromagnetiske felter kan øge risikoen for at udvikle kræft. Der er i dag ikke meget, som tyder på, at disse felter udgør en risiko for at få kræft. Læs mere:

Elektromagnetiske felter


Læs mere om mulige årsager til kræft:

Årsager til kræft (oversigt)

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud