Gå til sygdomsliste

Palliativt team

Et palliativt team kan bestå af sygeplejersker, læger, psykologer, fysioterapeuter og socialrådgivere.

Palliativ betyder lindrende. Et palliativt team er et tværfagligt specialistteam, der bl.a. består af specialuddannede sygeplejersker, læger, psykologer og fysioterapeuter, som kan lindre smerter og symptomer og hjælpe med at håndtere de udfordringer, der kan opstå, når man er uhelbredeligt syg.

Et palliativ team tilbyder deres hjælp til uhelbredeligt syge, hvis helbredende behandling er indstillet.

For at få hjælp af et palliativt team, skal du visiteres til det. Din egen læge eller lægen på sygehuset kan hjælpe med at kontakte teamet. Teamet tager da stilling til, om du visiteres til dem, eller om de kan hjælpe dig på anden vis.

Hjælp fra det palliative team hjemme eller på hospitalet

Mange kræftpatienter oplever at være skiftevis hjemme, på hospitalet og eventuelt på hospice i den sidste tid. Man kan få hjælp af det palliative team både derhjemme og på hospitalet.

Hjemme

Hvis man er hjemme i den sidste tid, kan det palliative team samarbejde med den døendes egen læge og hjemmesygeplejen. På den måde får den døende den bedst mulige smertelindring, pleje og omsorg hjemme hos sig selv. Det palliative team kan være med til at skabe en større tryghed i hjemmet og medvirke til, at man ikke bliver unødigt indlagt på hospitalet.

På hospitalet

Hvis den døende er indlagt på sygehuset i den sidste tid, kan det palliative team hjælpe lægerne og sygeplejerskerne på afdelingen med råd og vejledning. De kan vejlede i god smertelindring af ens symptomer, i kommunikation og i de psykiske og sociale problematikker, som den døende og de pårørende kan opleve i den sidste tid.

På hospice

Hvis man kommer på hospice, kan man ofte fortsat få behandling af det palliative team. Nogle hospicer har deres eget palliative team.

Palliativguiden

På hjemmesiden for Palliativt Videnscenter kan man finde oplysninger om hospicer, palliative teams og palliative enheder i de fem regioner. Klik på kortet og se mulighederne nederst på siden:

Palliativguiden: Oversigt over hospices og palliative teams

Palliativt Videnscenter

Hvis du søger mere generel viden om hospice og lindrende pleje, kan du læse mere på hjemmesiden for Palliativt Videnscenter:

Palliativt Videnscenter

Hjælp til pleje i hjemmet i den sidste tid

Du kan få hjemmesygepleje og få dækket de udgifter, der kan være ved at blive plejet i hjemmet. Læs mere om hjælp til pleje i hjemmet:

Pleje i hjemmet

Omsorg og lindring på hospice

Hospice er et gratis tilbud, hvor uhelbredeligt syge kan få omsorg, pleje og lindring i den sidste tid. Læs mere om ophold på hospice:

Hospice

Læs alt om den sidste tid

Den sidste tid - forside


 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Alternativ behandling og naturlægemidler

Om alternativ behandling

At gøre noget aktivt for sig selv kan give håb og styrke, hvis du har kræft.

Alternativ behandling


Børns behov når far eller mor har kræft

Når mor eller far har kræft, har børn først og fremmest brug for omsorg og kærlighed.

Børn i kræftramte familier


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter