Gå til sygdomsliste

Palliativt team

Et palliativ team kan hjælpe, hvis man er uhelbredeligt syg, og den helbredende behandling er indstillet. Et palliativt team kan bestå af sygeplejersker, læger, psykologer, fysioterapeuter og socialrådgivere. Palliativ betyder lindrende.

Et palliativt team er et tværfagligt specialistteam, der bl.a. består af specialuddannede sygeplejersker, læger, psykologer og fysioterapeuter, som kan lindre smerter og symptomer og hjælpe med at håndtere de udfordringer, der kan opstå, når man er uhelbredeligt syg.

For at få hjælp af et palliativt team, skal du visiteres til det. Din egen læge eller lægen på sygehuset kan hjælpe med at kontakte teamet. Teamet tager da stilling til, om du skal visiteres til dem, eller om de kan hjælpe dig på anden vis.

Hjælp fra det palliative team hjemme eller på hospitalet

Mange kræftpatienter oplever at være skiftevis hjemme, på hospitalet og eventuelt på hospice i den sidste tid. Man kan få hjælp af det palliative team både derhjemme og på hospitalet.

Hjemme

Hvis du er hjemme i den sidste tid, kan det palliative team samarbejde med din egen læge og hjemmesygeplejen. På den måde får du den bedst mulige smertelindring, pleje og omsorg hjemme hos sig selv. Det palliative team kan være med til at skabe en større tryghed i hjemmet og medvirke til, at man ikke bliver unødigt indlagt på hospitalet.

På hospitalet

Hvis du er indlagt på sygehuset i den sidste tid, kan det palliative team hjælpe lægerne og sygeplejerskerne på afdelingen med råd og vejledning. De kan vejlede i god smertelindring af ens symptomer, i kommunikation og i de psykiske og sociale problematikker, som du og dine pårørende kan opleve i den sidste tid.

På hospice

Hvis man kommer på hospice, kan man ofte fortsat få behandling af det palliative team. Nogle hospicer har deres eget palliative team.

Åndelig palliation

Alvorligt syge og døende mennesker har ikke kun behov for at få lindret fysiske symptomer og smerter. En ny retningslinje giver læger og sygeplejersker anbefalinger til, hvordan de kan lindre menneskers åndelige og eksistentielle smerte:

Sundhedsvæsenet skal også lindre patienters åndelige smerte

mand sidder i sofa i sin stue med et billedalbum i skødet

Thomas' kone Janne blev erklæret terminal af livmoderhalskræft og henvist til den palliative enhed. Her oplevede de ro, et omsorgsfuldt personale og mulighed for at skabe livskvalitet i den sidste tid.

Palliativguiden

På hjemmesiden for Videnscenter for Rehabilitering og Palliation kan du finde oplysninger om hospicer, palliative teams og palliative enheder i de fem regioner. Klik på kortet og se mulighederne nederst på siden:

Palliativguiden: Oversigt over hospices og palliative teams

Videnscenter for Rehabilitering og Palliation

Hvis du søger mere generel viden om hospice og lindrende pleje, kan du læse mere på hjemmesiden for Videnscenter for Rehabilitering og Palliation:

Videnscenter for Rehabilitering og Palliation

Hjælp til pleje i hjemmet i den sidste tid

Du kan få hjemmesygepleje og få dækket de udgifter, der kan være ved at blive plejet i hjemmet. Læs mere om hjælp til pleje i hjemmet:

Pleje i hjemmet

Omsorg og lindring på hospice

Hospice er et gratis tilbud, hvor uhelbredeligt syge kan få omsorg, pleje og lindring i den sidste tid. Læs mere om ophold på hospice:

Hospice


Læs alt om den sidste tid

Den sidste tid - forside


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning