Gå til sygdomsliste

At fortælle om kræftsygdom

Hvis du lige har fået kræft, tænker du måske over, hvem der skal have at vide, at du er blevet syg, og hvornår og hvordan de skal have det at vide. Nogle vælger at være fortælle om deres sygdom til mange mennesker, andre vælger kun at sige det til ganske få.

Hvornår man involverer andre, og hvor mange, man fortæller det til, kan være meget individuelt. Men det er godt at overveje, hvem der for dig er vigtige personer, som skal vide, at du er blevet syg.

Måske er det rette for dig at fortælle om sygdommen med det samme, fordi det kan hjælpe dig til selv at forstå, hvad der er sket. Måske har du brug for lidt tid alene eller med dine nærmeste, inden du skal forholde dig til andres reaktioner og spørgsmål.

Til hvem og hvordan skal jeg fortælle det

Nogle vælger at være meget åbne om deres sygdom over for både familie, venner og kollegaer. Andre vælger at være åbne overfor ganske få.

I begyndelsen fortalte jeg ikke særlig mange, at jeg havde fået kræft, da jeg ikke ville behandles anderledes. Jeg forklarede det kun til de nærmeste venner og familien og arbejdspladsen.

Twana, 26 år, endetarmskræft
Fortæl om det i dit eget tempo

Find en måde, der passer dig, når du fortæller familie og venner, at du er blevet syg. Det behøver ikke være lige nu, du fortæller det. Det behøver heller ikke være alle, der får det at vide med det samme.

Måske er der også nogle, som du slet ikke har lyst til at dele det med.

Hvis du lever i et parforhold, er det ikke sikkert, I er enige om, hvem, hvornår og hvordan andre skal have det at vide. Det er vigtigt, at I forsøger at finde nogle kompromisser, som I begge kan leve med. Læs mere:

Kræft og parforhold

Der er forskellige måder at overbringe beskeden til familie og omgangskreds på. Nogle vælger at mødes og fortælle det ansigt til ansigt, andre ringer, og nogle skriver mails.

Mange er i dag på sociale medier som eksempelvis Facebook. Her vælger nogle at lave lukkede grupper, hvor de kan orientere deres netværk om sygdommen og behandlingen.

I denne samtale er Hans Pilgaard i studiet. Med sig har han en kræftpatient, som er vant til at dele sine fortællinger og en instruktør, der som pårørende har lavet en film om de svære situationer, som kan opstå mellem patienten og de pårørende.

En mulighed at bruge lukkede grupper på sociale medier

Opdateringer på sociale medier kan være en god måde at holde sine venner orienterede om sygdomsforløbet på. 

Hvis du bruger sociale medier, så vær opmærksom på dine privatlivsindstillinger. Måske er der information, som du ikke har lyst til, at andre skal se, når du er færdig med behandlingen. Det kan f.eks. være forsikringsselskaber, banker og kommende arbejdsgivere, der tjekker din profil på sociale medier.

Måske kan en anden være kontaktperson

I nogle familier fungerer det godt, at en anden er kontaktperson og holder familie og venner orienterede. Nogle vælger måske, at en søster sender mails om, hvordan det går, eller er den person, andre ringer til for at blive opdateret.

Det vigtigste er at finde ud af, hvad du har overskud til lige nu. Du kan altid ændre det hen ad vejen.

Lav nogle sætninger, inden du går ud og møder verden. Sætninger, der kan hjælpe dig, hvis du ikke har lyst til at tale om sygdommen Det kunne f.eks. være: 'jo tak, det går efter planen'. Eller: 'jo tak, vi forsøger at holde så meget fast i hverdagen og det normale som overhovedet muligt'.

Kvindelig brystkræftpatient

Fortæl børnene om sygdommen

Hvis du har børn, vil der være mange ting i din families hverdag, som nu ændrer sig. Børn har bedst af at vide, hvad der sker omkring dem og hvorfor. Men mange forældre er usikre på, hvor meget og hvordan de skal fortælle børnene om sygdommen.

Du kan få inspiration til, hvordan du kan forberede samtalen og se forslag til konkrete formuleringer, du måske kan bruge:

Fortæl børnene om sygdommen

Inddrag dine børns daginstitutioner og skole

Hvis du har børn, der går i skole eller daginstitution, er det en god idé at fortælle klassens lærer eller pædagogerne i institutionen, at du er blevet syg. På den måde kan de bedre støtte barnet i hverdagen. 

Fortæl dit barn, hvad du har fortalt lærerne og pædagogerne om din sygdom og om, hvordan I har det derhjemme.

Tal med dit barn om, hvordan lærerne og pædagogerne bedst kan hjælpe og støtte det i den kommende tid. Skal de jævnligt spørge i skolen/institutionen om, hvordan det går  derhjemme, eller skal de så vidt muligt ikke nævne sygdommen. Skal de fortælle om sygdommen til de andre børn i klassen eller hjælpe barnet til selv at fortælle det m.m. Og det kan være en god idé at aftale at have en kontaktperson i skolen/institutionen, som både kender jer, og som I har god kontakt med.

Det kan også være en god idé at forberede børnene på andres reaktioner på, at du har fået kræft. Det kan du finde inspiration til her:

Forbered børn på andres reaktioner

Børnene skal vide det først

Husk at fortælle dine børn om sygdommen, inden du snakker med læreren eller pædagogen. De skal ikke høre det fra andre.

Husk at snakke med det store barn om, hvem der skal have det at vide i skolen og daginstitutionen, og hvordan det skal ske.

Inddrag børnenes netværk

Mit råd er at finde nogen, som tåler, at du sætter ord på din vrede og din angst. Ofte passer vi på dem, der står tæt på os, og vil ikke gøre dem mere kede af det. Så tal med nogen, hvor du kan få luft!

Kvindelig kræftpatient
 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning