Gå til sygdomsliste

Forsøgsbehandling i udlandet

Du kan blive henvist til forsøgsbehandling i udlandet, hvis der ikke er flere muligheder for behandling i Danmark. Den forskningsmæssige forsøgsbehandling skal foregå i samarbejde med et dansk hospital.

Ønsker du at deltage i en forsøgsbehandling i udlandet, skal du kontakte lægen på det hospital, hvor du bliver behandlet. Hospitalslægen vil så tage stilling til, om der findes en relevant forsøgsbehandling i udlandet, som du kan blive henvist til.

For at få forsøgsbehandling i udlandet skal fire betingelser være opfyldt:

  • Der findes ikke relevant behandling i Danmark
  • Der er tale om et anerkendt videnskabeligt forsøg
  • Forsøgsbehandlingen foregår i et samarbejde med et dansk hospital
  • Du har en henvisning fra en dansk speciallæge

Har du selv fundet en bestemt forsøgsbehandling i udlandet, kan du kun deltage i behandlingen, hvis hospitalslægen vil henvise dig til forsøgsbehandlingen. Den danske læge, der skriver henvisningen, skal være garant for, at forsøgsbehandlingen er seriøs.

Hvad er forsøgsbehandling?

Forsøgsbehandling er behandling, der indgår i en såkaldt protokol. Det vil sige et videnskabeligt forsøg, hvor lægerne dokumenterer behandlingens effekt og bivirkninger. Forsøgsbehandling kaldes også kliniske forsøg, eksperimentel behandling eller eller ”forskningsmæssig behandling”. Læs mere:

Forsøgsbehandling

Ved afslag kan du få en anden læge til at vurdere din sag

Der findes ingen formel klagemulighed, hvis du ikke kan få den henvisning til forsøgsbehandling, som du mener, du bør have. I stedet kan du spørge lægen, om han vil få en kollega til at se på din journal. Du kan også benytte dig af din ret til frit sygehusvalg, og få en anden læge på et andet hospital til at vurdere din sag. Læs mere:

Frit sygehusvalg

Behandlingen er gratis

Selve forsøgsbehandlingen, transportudgifter, forplejning og overnatning betales af din region. Det gælder også for en eventuel ledsager.

Det er din region, som endeligt beslutter, om du kan blive tilbudt forsøgsbehandling i udlandet.

Forsøgsbehandlinger i Danmark

Der findes også forsøgsbehandlinger i Danmark. Kræftens Bekæmpelse  har lavet en oversigt over forsøgsbehandlinger i Danmark. Her kan du læse letforståelige resuméer af kræftforsøg, der er åbne for patienter, og se, om der findes en forsøgsbehandling til din sygdom:

Find forsøgsbehandlinger

Find forsøgsbehandling i udlandet

Hvis du skal finde forsøgsbehandlinger i udlandet, kan du søge på f.eks. clinicialtrials.gov eller på clinicaltrialsregister.eu.

Clinicaltrials.gov er oprettet af National Institutes of Health, USA. Siden giver et overblik over kliniske forsøgsbehandlinger fra 174 lande, heriblandt Danmark:

Clinicaltrials.gov

Clinicaltrialsregister.eu indeholder information om kliniske forsøg inden for EU-medlemslandene og EØS-landene. Registret indeholder dog også oplysninger om forsøgsbehandlinger uden for EU/EØS, når det drejer sig om sygdomme hos børn.

clinicaltrialsregister.eu 

Vær opmærksom på, at hjemmesiderne er på engelsk, og at de er skrevet af læger og til læger.

Læs også:

Søgeguide til Clinical Trials

Sådan læser du forsøgsbeskrivelserne på clinicaltrials.gov


Læs mere om behandling i udlandet:

Behandling i udlandet

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning