Gå til sygdomsliste

Immunterapi

Immunterapi er en behandlingsform, hvor kroppens eget immunforsvar bliver udnyttet til målrettet at bekæmpe kræftceller. Immunterapi styrker immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller, og immunterapi svækker kræftcellernes evne til at forsvare sig.

Normalt bekæmper kroppens immunforsvar effektivt fremmede eller unormale celler i kroppen som f.eks. ved en infektion.

Men selvom immunsystemet faktisk ofte kan genkende kræftcellerne via deres indhold af kræftproteiner, reagerer det ikke tilstrækkeligt over for kræftcellerne. Det skyldes, at kræftcellerne er dygtige til at udvikle forskellige mekanismer, der kan beskytte dem mod immunforsvarets angreb.

Hør professor Inge Marie Svane fortælle om immunterapi (4:21).

Om immunterapi og immunforsvaret

Immunterapi går ud på at styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller. Det kan ske gennem immunaktiverende stoffer, der direkte kan stimulere en øget aktivitet i forskellige dele af immunforsvaret.

Immunterapi kan også gå ud på at svække kræftcellernes evne til at forsvare sig. Det kan ske gennem antistoffer, der binder sig til kræftcellen og gør den tilgængelig for immunsystemet, så det kan bekæmpe kræften. Læs mere:

Generelt om immunterapi

Behandling med immunterapi kan være med:

  • Antistoffer
  • Cytokiner
  • Behandlende kræftvacciner
  • T-celleterapi

Antistoffer

Behandling med antistoffer kan virke både direkte og indirekte hæmmende på kræftcellerne. Læs om, hvordan antistoffer bruges som immunterapi, og om hvilke bivirkninger behandlingen kan give.

Immunterapi med antistoffer


Cytokiner

Cytokiner binder sig til andre immunceller og sætter derved gang i aktivering af immunforsvaret. Læs om virkning og bivirkninger her: 

Immunterapi med cytokiner


Kræftvacciner

Kræftceller indeholder nogle særlige proteiner, som kaldes kræftantigener. Kræftvacciner understøtter kroppens immunforsvar og virker ved at gøre immunforsvaret i stand til at genkende kræftcellernes antigener og derefter nedkæmpe dem.

Kræftvacciner som immunterapi


T-celleterapi

Ved T-celleterapi får man udtaget nogle af de hvide blodlegemer, der hedder T-celler.

T-celleterapi er en form for immunterapi


Se filmen 'Immunterapi i øjenhøjde', som kort forklarer, hvad immunterapi er:

Stillbillede fra filmen Immunterapi i øjenhøjde

Professor og overlæge Inge Marie Svane fortæller kort om immunterapi. Filmen er optaget på Danske Kræftforskningsdage i Odense i 2018. (3:07 min)


Læs alt om behandling af kræft:

Kræftbehandling - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning