Gå til sygdomsliste

Beskriv smerterne for lægen

Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor smerterne er der, og hvad de skyldes. På baggrund af din beskrivelse kan lægen lave en smerteanalyse, som bruges til at vælge den bedst mulige behandling.

For at kunne finde ud af hvilken type behandling du vil have mest gavn af er det vigtigt, at lægen får overblik over smerterne.

Lægens smerteundersøgelse

Lægen vil undersøge, hvilken karakter smerterne har, hvor de sidder, hvor svære smerterne er, samt hvornår de opstår. Lægen vil eventuelt indføje styrken af smerter på en smerteskala.

Ved alle typer smerter er det også vigtigt at finde ud af, om der er noget, der gør smerterne værre, eller om der er noget, der kan lindre.

Lægen kan også overveje, om der er psykiske, sociale eller eksistentielle faktorer, der bør tages i betragtning. Psyken kan nemlig indvirke på den fysiske del af smerteoplevelsen og omvendt. F.eks. ses angst og depression hyppigt hos mennesker med svære smerter, og symptomerne kan forværre hinanden.

Det er desuden vigtigt, at du også fortæller lægen, hvis du har kvalme, opkastning, væskemangel, vandladningsbesvær eller andre symptomer, da det kan forværre smerteoplevelsen.

Skriv din oplevelse af smerterne ned

Det kan være en god idé at forberede sig, inden man går til læge. Skriv gerne din oplevelse af smerterne ned på forhånd.

Du kan forberede dig på følgende spørgsmål, som lægen sikkert vil spørge ind til:

Hvor gør det ondt?

Et eller flere steder? Stråler smerten nogen steder hen?

Hvordan mærkes smerterne?

Prøv at sætte ord på, hvordan det føles. Er smerterne dybe, borende, dumpe, murrende, skærende eller sviende, brændende, stikkende? Er der pludselige jag af som f.eks. elektriske stød? Stråler smerterne nogen steder hen (f.eks. ned i arme eller ben)?

Hvor stærke er smerterne?

Lægen kan få en idé om, hvor ondt man har ved at måle styrken af dine smerter fra 0 til 10 på en såkaldt VAS skala (Visual Analog Skala). 0 betyder ingen smerter, og 10 er uudholdelige smerter.

Illustration af en skala for smerter

Du bliver bedt om at placere en streg på skalaen, som angiver, hvor stærke dine smerter er.

Hver gang du kommer til læge, vil du blive bedt om at beskrive smerterne ved hjælp af en streg på skalaen. På den måde kan lægen følge udviklingen af dine smerter og af behandlingen.

Hvor længe har smerterne været der og har de udviklet sig?

Har det stået på længe? Er smerterne hurtigt blevet værre? Medfører smerterne indskrænkninger i din hverdag? Er du sygemeldt?

Er smerterne konstante eller kommer og går de?

Er det en vedvarende smerte, eller kommer den i anfald? Veksler smerterne i styrke gennem døgnets timer?

Hvad gør smerten værre?

Lægen skelner mellem smerter, der er til stede hele tiden (grundsmerter/smerter i hvile), og smerter, som opstår ved aktivitet, bevægelse, hoste, når man er på toilettet osv. (smerter udløst ved aktivitet eller belastning).

Man bruger ofte udtrykket gennembrudssmerter om disse smerter. Men gennembrudssmerter kan også ses, hvis medicinen f.eks. bliver taget uregelmæssigt, eller man får en for lav grunddosis.

Hvad lindrer smerten?

Får du smertestillende medicin i forvejen? Drikker du alkohol? Hvad gør du ellers for at lindre smerterne? Kulde? Varme? Hvile? Lægger dig? Søger adspredelse?

Hvilke psykologiske og eksistentielle faktorer spiller ind på smerterne?

Føler du dig deprimeret eller angst? Eller har du katastrofetanker? Prøv at beskrive dine tanker og bekymringer. Det kan være tanker som: Overlever jeg? Føler jeg skyld og afmagt? Hvad med forholdet til børnene, familien og vennerne? Går det ud over sexlivet?

Hvilke sociale og økonomiske faktorer spiller ind?

Måske har du bekymringer omkring økonomi og arbejde: Kan jeg blive ved med at arbejde, mens jeg er syg, og hvor længe? Skal jeg søge pension? Har jeg behov for f.eks. tilskud til medicin? Hvad med rollerne i familielivet? Hvem gør hvad? Kan familien klare sig økonomisk, når jeg er syg?

Har du andre generende symptomer ud over smerter?

Lider du f.eks. af kvalme, træthed, udmattethed, appetitløshed, forstoppelse eller vægttab? Lider du af søvnløshed? Disse symptomer kan være med til at forstærke smerterne og bør behandles for sig.

Fejler du andre ting?

Lider du af nogle sygdomme i forvejen?

Læs alt om behandling af smerter:

Smertebehandling

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning